Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са севера Србије 08.08.2012.

0

Сремска Митровица, Рума: Почиње „Срем фолк фест”
Девети међународни фестивал фолклора „Срем фолк фест“ ће бити одржан од 9. до 12. августа у Сремској Митровици и Руми. Ове године овај фестивал носи титулу највеће фолклорне смотре у Србији.

На овогодишњем „Срем фолк фесту“ учествује 17 ансамбала из 11 земаља, Турске, Италије, Украјине, Естоније, Бугарске, Холандије, Грчке, Словачке, Гвинеје, Хрватске и Србије, што броји преко 500 учесника.

Током четири фестивалске вечери, биће прво одржан дефиле земаља учесница у 19,30 часова, а потом концерти од 20,30 часова. Новина од ове године је да се и општина Рума укључила у организацију манифестације, па ће део програма бити изведен и у овом граду.

-Ово је највећи међународни фестивал фолклора на Балкану, и велика част за град Руму је да угости и буде домаћин фолклорних делегација из Грчке, Словачке и Гвинеје. Свако фестивалско вече започињемо дефилеом кроз централне румске улице до Градског трга, где ће бити одржани концерти. Део програма ће бити приказан и у Иригу, Шиду и Врднику- рекао је начелник румског Одељења друштвених делатности Светислав Дамјанчук.

Очекује се и да интересовање публике за овај фестивал надмаши прошлогодишњи званични рекорд, од две хиљаде посетиоца.

 

 

Нови Бечеј: Некада називана једном од највећих фешти у Србији, традиционална зрењанинска манифестација “Дани пива” остала је у сенци новобечејских “Великогоспојинских дана”.
Док локална власт у Зрењанину брине како да организује овогодишњу пиваријаду, дотле су у Новом Бечеју већ утаначили програм и, као и ранијих лета, најавили долазак најпознатијих имена домаће и екс-југословенске музичке сцене.

Седми пут, од 23. до 27. августа, организатори новобечејског хепенинга дочекаће госте у најбољем расположењу, с “умивеним” градом и одличним разноликим програмом. У петак, у вечерњим сатима, на главној бини, на тиском платоу, наступиће хрватски певачи Тони Цетински и Јелена Розга, у суботу ће публику забављати бенд “Омега” из Мађарске и рок група “Ван Гог”, а у недељу концерт ће одржати фолк дива Лепа Брена.

Председник општине Нови Бечеј Саша Шућуровић каже да се очекује још посећенија и квалитетнија манифестација у односу на лане, док директор манифестације “Великогоспојински дани” Немања Васковић поручује да сви они који одлуче да од 23. до 27. августа буду у Новом Бечеју могу очекивати изузетан провод и много добрих концерата.

– Сада већ сви знају да је најбоља забава преко лета овде код нас. Многи љубитељи доброг провода упућују се у ову питому војвођанску варошицу, логички размишљајући да, ако је добро Северини, Здравку Чолићу, Влади Георгијеву, Лоши из “Плавог оркестра” и другим звездама, које су претходних година наступале на “Великогоспојинским данима”, зашто и они не би проверили шта то има Нови Бечеј – вели Шућуровић.

А има свега и за сваког по нешто. Такмичење у кувању рибље чорбе, надметање тамбурашких оркестара, Етно базар, Дечија улица, ревија парадних запрега, само су неки од садржаја који ће додатно обогатити овај хепенинг. Вешто комбинујући спој традиционалног и модерног у програму, који је намењен свим генерацијама, “Великогоспојински дани” су се својим квалитетом наметнули као једна од најбољих манифестација у Србији, за шта су организатори добили и најпрестижнија признања.

Највеће признање свакако је похвала публике која из године у годину долази у све већем броју. У град који има само 14.000 становника, за четири дана феште дође око 180.000 људи, а ипак не буде непријатне гужве и било каквих инцидената.

 

Без вечерњег воза на прузи Врбас – Бачка Топола
Саобраћај локалних путничких возова на прузи Београд – Нови Сад – Суботица је привремено измењен због грађевинских радова између станица Врбас и Ловћенац, а нови режим који наступа после 20 часова и траје до иза поноћи биће на снази до 11. августа, саопштиле су „Железнице Србије“.

У том периоду локални путнички воз из Суботице у 19,27 сати за Нови Сад саобраћаће до Бачке Тополе и од Врбаса до Новог Сада, а изостаће на деоници Бачка Топола – Врбас. Композиција која креће из Новог Сада у 20,06 сати за Суботицу возиће до Врбаса и од Бачке Тополе до Суботице, а изостаће на релацији Врбас – Бачка Топола.

 

Пећинци: Бош гради фабрику ауто делова
Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће Бош, највећа светска компанија у области производње ауто делова,у Пећинцима изградити фабрику површине 22.000 метара квадратних, где би требало да буде запослено 620 радника, а укупна инвестиција ће износити 71 милион евра.

Динкић је рекао новинарима, после састанка са представницима компаније Бош, да ће ових дана почети реализација њихове прве велике инвестиције у Србији, а да ће Република Србија подржати ову инвестицију кроз уређење инфраструктуре и подстицајна средства, која су гарантована уговором који је потписан са Бошом.

Динкић је рекао да је данас објављен први оглас за запошљавање 25 инжењера у овој фабрици и позвао све машинске и електро инжењере који желе да раде у првокласној компанији да се пријаве на конкурс, јер ће имати најбољу обуку у Немачкој.

Он је рекао да би фабрика требало да буде завршена до краја ове године, на пролеће би требало да се монтира опрема, а да средином следеће године почне производња.

 

Нови Сад: Долијао сом од 62 киле!
Није сом, него сомчина! Ову грдосију од 62 киле је у понедељак око 22 часа код Друмско железничког моста упецао суграђанин Ранко Драгојевић.

Није сом, него сомчина!

Какао нам је казао пецао је са обале, борба је трајала преко сат времена, а из воде га је изчупао 200 метара низводно од места на коме је риба загризла.

Сом је ухваћен на штап „Спро“, 60 – 120 грама, машиница је „Шимано“, и струна „Даива“ 0,24. Како је рекао Ранко, воблер је сам правио, а сома је одмах хтео да прода, међутим било је касно увече, па није нашао купца. Зато је рибетину натоварио у џак, однео кући где га је исекао на делове које је касније продао комшијама.

Нови Сад: Укинута ставка видео надзора
На јулским рачунима обједињене наплате нема ставке за плаћање видео надзора. Како каже Гордана Галешев из „Информатике“, одлуком републичког Уставног суда, видео надзор ће се наплаћивати из градског буџета, а не од физичких и правних лица, те се ова ставка на рачуну укида.

Такође, на рачуну обједињене наплате за јули стигао је и двоструки Информатор плаве кућне рачунаљке с информацијом о акцији исправљања неисправних података грађана (ЈМБГ) као и власника или корисника простора који су регистровани на особу која је преминула. У информатору је детаљно објашњено на који начин суграђани могу да исправе неисправне податке.

Рачуне за комуналије овог месеца добило је 150.575 домаћинстава и 12.144 пословна простора. У акцији “Плава кућна рачунаљка” 842 домаћинства ослобођена су плаћања рачуна, а минималан број бодова износио је 731.

 

Нови Сад: За реновирање и треба и не треба дозвола
Већина Новосађана годишњи одмор искористи одлазећи на море, планине, реке… Међутим, има и оних којима је одмор идеална прилика за реновирање и сређивање стана, пре свега кречење,мењање или лакирање паркета, постављање изолације …

Многи од њих обратили су се редакцији нашег листа како би сазнали да ли су им и за шта потребне дозволе и где могу одложити шут из стана. Ово последње их нарочито занима, јер како кажу, не желе да плаћају велике казне комуналној полицији.

Начелник комуналне полиције Небојша Радованац каже за наш лист да постоје две врсте радова у становима, за једне је потребна дозвола, односно одобрење грађевинске инспекције, док за друге није.

– Радови за које грађанима не треба никаква дозвола јесу кречење, фарбање, малтерисање, замена подних или зидних облога – плочица и паркета. Када се мењају радијатори, санитарије или врата и прозора истих димензија и за претрес крова, са заменом оштећених црепова, такође није потребна дозвола. Све ове поправке могу се радити, али наравно под условом да се не ремети кућни ред, а то подразумева да се не прави бука од 14 до 17 сати и после 22 часа – каже Радованац.

За неке друге, мало компликованије радове по становима треба поднети захтев грађевинској инспекцији. Радованац наводи да у те радове спадају поправка или замена инсталација – водоводне, канализационе, грејне, вентилационе и електро. Он каже да грађани који желе да уграде термо или хидроизолацију у подове или зидове такође треба да траже сагласност, као и они који мењају кровну конструкцију и неке друге елементе на крову.

– Суграђани који желе скроз да реновирају стан у организационом смислу, уз рушење или померање зидова, требало би да поднесу захтев за адаптацију и инспекцији. Уколико добију сагласност и ако је то изводљиво, могу да почну са послом – објаснио је Радованац.

 

Изнајмљивање контејнера за шут
Говорећи о контејнерима за шут, начелник комналне полиције Небојша Радованац наглашава да се он може наручити од 7 до 13 сати у ЈКП „Чистоћа“ на Сентандрејском путу у служни за изношење смећа. Овај контејнер се изнајмљује на 24 сата, потписује се уговор и за то треба издвојити 2.290 динара.

 

(Дневник)