Прочитај ми чланак

Милион евра за преваспитавање Срба – газда је бацио коску НВО керовима

0

И поред тога што је у економској кризи, Запад и даље има пара када је преваспитавање Срба у питању.

 

Делегација Европске уније у Србији расписала је конкурс за нови круг подршке за организације цивилног друштва у Србији, чији годишњи фонд износи милион евра.

 

Конкурс је отворен од 29. јула до 15. августа и важи за целу територију Србије, а шеф сектора операција Делагације ЕУ у Србији Мартин Керн истиче да ће у центру пажње бити програми који се тичу људских права, политичког плурализма, борбе против дискриминације на свим нивоима, међуетничке, међуверске и међукултурне толеранције.

 

На конференцији за новинаре у београдском Медија центру, Керн је истакао значај цивилног друштва у промоцији људских права.

 

Цивилни сектор је један од кључних играча у евроинтеграцији, изградњи демократије и демократског друштва, у помоћи транзицији. Активно укључење цивилног сектора важно је да би грађани могли да утичу на политику владе, да учествују у доношењу одлука и да буду контролор јавном сектору”, истакао је Керн.

 

Менаџерка програма Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР) Ана Миленић објаснила је да се пројектни предлози на конкурс могу подносити из једне или више области, а да је услов за учешће да апликант буде непрофитна организација – а не може аплицирати, на пример, политичка странка.

 

По њеним речима, укупни фонд од милион евра подељен је на два “лота” од по 500.000 евра.

 

Разлика је што се у једном конкурише за минимални износ од 10.000 евра до максималног од 50.000, с тим да је минимално учешће кофинансирања пет одсто, а у другој “групи”, односно “лоту” – за пројекте од 50.000 евра до 100.000, уз минимално кофинансирање од 20 одсто.

 

Нема сумње да ће се бројни српски "страни агенти", како би овакве групације назвали у Русији, добро потрудити да себи откину што већи део финансијског колача и наставе са блаћењем своје земље и народа.

 

(Србин инфо, Танјуг)