Прочитај ми чланак

Експлозија на Маркалама добро организована завера

0

Ratko-Mladic

Балистички сведок одбране Зорица Суботић тврдила је на хашком процесу Ратку Младићу, да је експлозија на сарајевској пијаци Маркале у зиму 1994. била „добро организована завера“.

Суботић, међутим, док ју је унакрсно испитивао тужилац Адам Вебер, није могла да наведе учеснике у тој завери, наводи Бета.

По оптужници, минобацачку гранату која је 5 . фебруара 1994. на Маркалама убила 66, а ранила 140 особа испалила је Војска Републике Српске, којом је командовао генерал Младић.

Суботић је и данас поновила да то „апсолутно искључује“ јер, по њеним налазима, граната не би могла да падне на место на које је наводно пала, а да претходно не удари у кров тезге.

На сугестију тужиоца, она је потврдила и да су, по њеној теорији завере, неке од жртава настрадале раније и да су њихова тела затим подметнута на Маркале.

Упитана значи ли то да је „гомила лешева стојала иза ћошка“ пре експлозије, Младићева балистичарка је рекла да је „највероватније било тако“.

Суботић је остала при исказу да је на Маркалама била подметнута мина која је активирана даљински.

Негирала је да су у тој „завери“ учествовали истражитељи сарајевске полиције и Унпрофора, али није могла да каже ко у завери јесте учествовао.

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра.