Прочитај ми чланак

Дуг војних пензионера блокира пензије?

0

Ванредне трошкове Фонду пензијског и инвалидског осигурања направиле тужбе 20.000 војних пензионера. У просеку сваком припада по 250.000 динара, а укупан цех 3,5 милијарди.
Пензијски фонд Србије ће током ове године сваки дан плаћати 9,5 милиона динара, иако на овај расход нико није рачунао! Овај непредвиђени цех направило је скоро 20.000 бивших чинова који су тужили и “добили” државу због лошег обрачуна војних пензија, а одштете током ове године плаћа Фонд ПИО из своје касе. Списку оштећених могло би се придружити још толико пензионисаних војника чије се пресуде тек очекују.

Управни одбор Фонда ПИО зато је затражио ребаланс буџета, јер Финансијским планом, направљеним у завршници прошле године, није се претпостављало да ће се каса празнити овим темпом.

– Војним пензионерима који су добили спор на суду, новац мора да буде исплаћен, а процењује се да је за то потребно око 3,5 милијарди динара – објашњава Драгана Калиновић, директор Фонда ПИО и додаје да се овај износ односи на принудну наплату по судским споровима војних осигураника који су почетком године припојени пензијском фонду.

Тако је практично цивилни фонд припајањем војног наследио и дуг, настао још у периоду између 2004. и 2007. године. У Фонду објашњавају да је тада, због мањка пара у републичкој каси, држава исплаћивала тање чекове на адресе скоро 50.000 бивших чинова. У међувремену је око 40.000 војних пензионера тужило државу, а 20.000 “већ” добило одштету. Ни остали немају намеру да одустану.

КАМАТЕ НАЈСКУПЉЕ ПРОСЕЧАН
износ по војном пензионеру је око 250.000 динара, али има исплата која прелазе пола милиона – каже Драгањац. – То је зато што су камате и судски трошкови већ сада пребацили 150 одсто.

– Фонд никада није прихватио да се преко њега исплаћује тај војни дуг, али му је та обавеза наметнута и то се мора што пре решити, тим пре што би се број оштећених веома брзо могао удвостручити – упозорава Момо Чолаковић, из посланичке групе PUPS. – Ми ћемо зато инсистирати и притискати партнере из владајуће коалиције да држава обештети оне који су оштећени, али не преко рачуна Фонда ПИО већ на други начин.

 А првобитна идеја је била да се војни дуг претвори у јавни и исплати из републичке касе. Предлог је био на корак до реализације, али је закон повучен са дневног реда Скупштине и у међувремену се о том питању није ни расправљало.

 

– У ишчекивању решења или новог закона Фонд ће исплатити све који су поднели тужбу. И ту на крају нико неће бити задовољан – оцењује Љубо Драгањац, председник Удружења војних пензионера. – Држава је на губитку јер ће се дуг, који је првобитно износио 4,5 милијарде динара, због камата и судских трошкова попети на 12 милијарди динара. А све је то могло да буде јефтиније и брже. Зато су незадовољни и ти пензионери који на правду чекају предуго.

 Колики је дуг војницима најбоље се види у финансијском плану Фонда. За плате свих 3.237 стално запослених и још 307 радника на одређено у овој години ће се дати 3,39 милијарди динара, што је мање него него што ће отићи на одштету.

 

(Новости)