Прочитај ми чланак

Власти МАЂАРСКЕ полажу наде да ће се ТРАМП вратити у Белу кућу

0

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да би његова конзервативна влада могла да се радује “најбољим политичким односима” са САД ако Доналд Трамп буде поново изабран 2024.

„Радимо заједно са онима који су изабрани овде у САД“, рекао је Сијарто за Фокс њуз на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку у четвртак. „Па, али морамо бити искрени: ако погледате однос, политички однос под [а] конзервативном или републиканском администрацијом и под [а] демократском администрацијом, постоји велика промена.

Бивши председник Доналд Трамп обожавао је мађарског премијера Виктора Орбана, хвалећи Орбана док је био на функцији и дајући премијерову понуду за реизбор “потпуну подршку” раније ове године. Оба лидера су се противила масовној имиграцији и позиционирала се као противници либерализма и глобализма – и обојица су наишла на реакцију невладиних организација и медија због ових ставова, при чему је ЕУ такође запретила да ће прекинути финансирање Мађарске.

Насупрот томе, председник Џо Бајден је Орбанову владу јавно назвао „тоталитарним режимом“, прекинуо порески споразум са средњоевропском нацијом и позвао све лидере ЕУ осим Орбана на „Самит за демократију“ прошле године.

„Под мандатом председника Трампа, имали смо најбољи политички однос између две земље икад, најбољи однос икада“, рекао је Сијарто за Фокс. „Много поштујемо председника Трампа.

Упитан да ли би Мађарска желела да се Трамп врати у Белу кућу 2024. године, Сијарто је рекао да је „прилично сигуран“ да ће се исти „најбољи“ односи наставити да се Трамп поново кандидује и победи.

Орбан и Трамп су такође пронашли заједнички језик о сукобу у Украјини. Трамп је више пута критиковао Бајдена због слања десетина милијарди долара вредно оружја Украјини, оптужујући свог наследника да ризикује „Трећи светски рат“. Орбан, који је одбио да дозволи да оружје уђе у Украјину преко граница Мађарске, у јулу је јавно изјавио да до сукоба не би дошло „да смо имали мало више среће и да се у овом кључном часу председник Сједињених Америчких Држава звао Доналд Трамп.”

Верује се да се Трамп спрема да објави своју кандидатуру за 2024. и раније овог месеца је рекао да ће „одлуку донети у блиској будућности“.