Прочитај ми чланак

Је ли Рио Тинто тражио литијум или нешто друго

0

Вест да је Доналд Садовеј с Масачусетског технолошког института успео да „развије незапаљиву и шест пута јевтинију батерију од литијумске“ могла би обрадовати све оне Србе који схватају колико је значајно спасти земљу од тровања и разарања – најмодернијим злочиначким технологијама које им доводе Ана и Зорана у лику Рио Тинта, Зиђина, Дандија и седамдесетак сличних тровача и разарача.

И та појединост мора бити искоришћена као права прилика да се Рио Тинту, рецимо, дефинитивно откаже гостопримство, уз признање да је довољно отровао и Јадар и суседне просторе и да би се коначно отуд могао повући и потражити и некога другог коме би могао понудити своје отров[а]не технологије (са Дандијем и Зиђином обрачун се мора водити по правилима Европске Уније – која је у рударским технологијама забранила употребу цијанида, али то Ани и Зорани није још нико јавио, као ни то да је, пре 20-ак година, један такав румунски рудник отровао и Тису и Дунав).

Покаже ли се, међутим, да Рио Тинто није вољан да се повуче и затвори своју јадарску тровачницу, постаће извесно да он тамо није тражио литијум него нешто што је од литијума много ређе и неупоредиво скупље. А ако би се и даље нећкали, требало би им понудити да, осим Ане и Зоране, воде и све оне минист[а]р[к]е које су купили, тј. корумпирали.

Па макар нам и не јавили шта се то „друго“ иза литијума сакривало.

Ако Рио Тинто неће да оде из Јадра, било би лепо да нам каже „шта је овде заборавио“.

Истраживач, проф Доналд Садовеј, са МИТ у Масачусетсу  створио епохални проналазак

Развијена незапаљива и шест пута јефтинија батерија од литијумске

Електроде нове батерије направљене су од алуминијума и сумпора, са растопљеним солима као електролитима.

Осим што су скупе, литијум-јонске батерије садрже запаљиве електролите.

Садовеј: „Састојци су јефтини, а батерија је безбедна – не може да гори“

Јадарски литијум и други слични литијуми постају непотребни, ионако скупи и отровни