Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ – Британски план: Све мигранте пребацити на (отворени) Балкан

0

Британски конзервативци састављају “несавестан” план да пошаљу очајне мигранте који прелазе Ламаншу – у Албанију.

Људи који пристижу на британске плаже у чамцима одвешће се у земљу за недељу дана ради “офшор обраде”, пренео је “Мирор”, додајући да постоје “дискретни разговори” са владом Албаније да се успостави азилантски центар, иако је један извор то описао “Тајмсу” као “рану фазу”.


Британски министар правде Доминик Раб, бивши министар спољних послова и заменик премијера, изгледа да је потврдио да су преговори у току.

– Мислим да је у реду што широм света постоји пракса да се сагледају бар могућности међународних партнерства за међународну обраду неких од ових захтева – рекао је он “Скај њузу”.

На питање да ли би Албанија могла да буде локација за “обраду”, Раб је одговорио: „То је једна земља.“

– Али, као министар спољних послова били смо вољни да са партнерима размотримо да ли је могуће обавити ту међународну обраду – додао је Раб.

Министар унутрашњих послова из сенке Ник Томас Симондс је ово критиковао.

– Уместо да јурите медијске наслове у вези несавесне офшор обраде, влада треба да се позабави сопственим промашајима. Не постоји ефикасан договор са француским властима, а уместо да пружи правиллно управљане безбедне и легалне руте, влада је затворила схему која је помагала деци без пратње – рекао је.

– Некомпетентност владе је опасна, са стално растућим бројем људи који ризикују своје животе у Енглеском каналу (Ламанш) – наставио је британски министар.

Раб је наставио.

– Суштина је, као и фокусирање на регионалну обраду која је вероватно најбољи начин, оптималан начин поступања са избеглицама, што ближе извору, бољи за њих – али такође желимо да са међународним партнерима погледамо како да смањимо фактор привлачења (људи да оду да живе на одређеном месту) – истакао је Раб.

– Извините што не коментаришем појединачне земље. Много тих дискусија су у прелиминарној фази. То је много више од само једног партнера а ми нисмо једина земља која је суочена са овим изазовом – рекао је он касније за Радио Тајмс.

Рама: „Неће бити кампова“

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да у Албанији неће бити изграђен избеглички камп за мигранте из Велике Британије.

Рама је тако реаговао на писање Тајмса да британска и албанска влада воде тајне преговоре о пребацивању избеглица из Велике Британије у Албанију, преноси Албаниан пост.

– Албанија никада неће бити земља у којој богате земље праве кампове за своје избеглице. Никада – написао је Рама у саопштењу.

Спор Британије и Француске око миграната

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател више је пута оптужена за строге планове за решавање проблема хиљада миграната који прелазе Ламанш.

Али, “Мирор” указује на истраживање које је у супротности са њеним тврдњама да већина оних којих долазе из Француске нису “прави” тражиоци азила. Јуче је признала да се свега петоро миграната који су прешли Канал чамцем до Британије вратило у Европу ове године. Како наводи “Мирор”, више од 23.000 људи стигло је ове године у Британију након што су прешли Ламанш у чамцима. То је скоро трећина од укупног броја од 8.500 људи у 2020.

У међувремену, Француска је одбила британске тврдње да су Пател и њен француски колега Жералд Дарманен сложили да раде на спречавању “100 одсто прелаза” Енглеског канала. Хом офис је издао заједничко саопштење дуа у којем се наводи да су пристали на мере да “зауставе опасне преласке смртоносне руте”.

Али, француска амбасада у Лондону каже да бројка “100%” не треба да се представља као договорена.

Пателова и Дарманен су у понедељак увече одржали разговоре у вези дуготрајног спора две земље око решавања проблема мигрант који желе да пређу Ламанш.

“Обоје су пристали да даље јачају оперативну сарадњу. Мора се учинити више на заустављању опасних прелазака”, наведено је у касније објављеном “заједничком саопштењу”.

“Сложили су се да убрзају испуњавање обавеза преузетих у заједничком споразуму од јула 2021. да остваре заједничку одлучност да спрече 100 одсто прелазака и учине ову смртоносну руту неодрживом”.

Али, француска амбасада је на “Твитеру” то порекла.

“Да се званично зна, бројка од 100 одсто није договрена између британског и француског министра унутрашњих послова и не треба да се представља као договорена обавеза – (јер) то није”.

“А ово није део заједничког саопштења”, додали су.