Прочитај ми чланак

И У СЕПТЕМБРУ 30 СТЕПЕНИ: Стиже нови тропски талас и михољско лето у октобру…

0

ОВО лето једно је од најтоплијих последњих година, а ако је судити по температурама, потрајаће још дуго.

Поред новог тропског таласа који нас очекује за викенд и скоро целу следећу недељу, пред нама је и натпросечно топао септембар и михољско лето у октобру.

Ко не воли врућине, нека се наоружа стрпљењем. Ђорђе Ђурић, метеоролог „Weather2Umbrella“ каже да је ово лето најтоплије још од 2017. године, када смо последњи пут имали екстремно високе температуре. Претежно суво и натпросечно топло време задржаће се, додаје он, до краја августа.

– У четвртак нам следи благо али краткотрајно освежење, када ће температура пасти за 7,8 степени. Након тога је могућ још један топлотни талас, а свакако се до краја августа очекује веома топло и претежно суво време, без много падавина – наводи Ђурић.

Он додаје да је незахвално проигнозирати време на дужи рок, али да се очекују и натпросечно топли септембар и октобар.

– Просек за септембар је око 25 степени, што значи да можемо очекивати дане са 30 степени и којим степеном преко. Михољско лето у октобру потрајаће вероватно око седам дана – истиче Ђурић.

И сезонска прогноза Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) предвиђа више температуре чак и у зимском децембру. Како они наводе, очекује нас наставак лета у првој половини септембра, затим михољско лето у октобру и веома благи новембар и децембар. Падавина, као ни током лета, неће бити много.

– Средња минимална температура ваздуха у децембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 7.7 степени – наводи се у сезонској прогнози РХМЗ.

Иако важи правило да после екстремно топлог лета следи екстремно хладна зима, овога пута то неће бити случај.

– То су само бапске приче – кратко закључује Ђурић.