Прочитај ми чланак

Хрватска: Строже мере против короне на Јадрану

0

Национални штаб је на данашњој конференцији за новинаре објавио нове, строже мере за Јадран, али и нове мере на границама. За део Хрватске од понедељка на снагу ступају строже епидемиолошке мере, у пет жупанија, Новаљи, Сењу и Карлобагу број окупљених без ковид потврда ограничава се на 50 особа, а на догађајима на којима особе имају ковид потврде може бити 1.000 особа.

Нужне епидемиолошке мере односе се на Дубровачко-неретванску, Сплитско-далматинску, Шибенско-книнску, Задарску, Приморско-горанску и Истарску жупанију, град Новаља, Сењ и општину Карлобаг, казао је на конференцији за медије шеф Националног штаба цивилне заштите Давор Божиновић.

Уводи се забрана одржавања свих јавних догађања и окупљања на којима је присутно више од 50 особа на једном месту уколико немају ковид потврду. Ако се ради о окупљањима на којима све особе имају ковид потврде, дозвољен број окупљених је 1000 особа.

“Цео Јадран у овом тренутку плеше између наранџасте и црвене ознаке ЕЦДЦ. Ово су мере којима жели да се спречи да се за повратке из Хрватске почну уводити рестрикције. То је и жеља наших гостију”, казао је Божиновић додавши да ће мере бити на снази од понедељка до 15. августа.

Посебна ограничења уведена су за свадбене свечаности, где без ковид потврде може да учествује максимално 15 особа, а за све свадбе с више од 15 особа, учесници морају имати те потврде. У баровима може бити највише 1.000 особа. Сајмови, други облици привредних приредби на отвореном, могу се одржавати само уз сагласност локалног и жупанијског штаба.

Спортска догађања на којима учествују гледаоци могу се одржати уколико имају ковид дигиталне потврде.

Организатори свих тих догађаја обавезни су најкасније седам дана пре одржавања окупљања или манифестације да пошаљу обавештење о намери организовања манифестације и да затраже претходну сагласност.

Штаб је данас донео и нову одлуку којим се мењају услови за улазак у Хрватску. Продужило се трајање исправности потврде о вакцинисању и прележаној болести, па се сада може ући у земљу уколико потврде о примању две дозе вакцине односно о прележаној болести, нису старије од 270 дана. Према пређашњим условима, потврда није смела бити старија од 210 дана.

Исто тако, у одлуци се прецизира да путници из земаља које спадају у 1. категорију морају да имају негативан налаз ПЦР теста не старији од 48 сати и да обвезно иду у самоизолацију, док путници из земаља 2. категорије, при уласку у земљу морају предочити негативан налаз ПЦР теста који није старији од 72 сата или антигенски тест који није старији од 48 сата, независно о статусу вакцинације или прележаној болести. У те земље спадају Велика Британија, Русија и Кипар.