Прочитај ми чланак

Зоран Милановић: Дража Михаиловић био једна обична будала

0

Амерички председник Хари Труман је Михаиловића одликовао зато што је спасио 300 падобранаца. То је као кад опљачкаш банку и онда неком успут даш бурек, успут и као имаш велико срце, казао Милановић

Хрватски председник Зоран Милановић оценио је данас да је изједначавање четничког вође Драже Михаиловића и антифашистичког лидера Јосипа Броза Тита „јадно“ и оптужио српске власти да тиме „растурају свест деце и младих“.

„То је јадно што раде, то је начин индоктринирања и растурања дечије и свести младих људи“, рекао је Милановић новинарима, преноси Хина.

Милановић је, коментаришући скуп у Народном позоришту у Београду поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, где су на видео биму стајале једна до друге фотографије Драже Михаиловића и Тита, рекао да Михаиловић и Тито нису исти.

„Не, нису исти. Дража Михаиловић је једна обична будала. Он није исти као Анте Павелић (фашистички вођа у Хрватској током рата), он је био један опортуниста и на крају злочинац“, рекао је Милановић.

За Михаиловића је рекао да га је амерички председник Хари Труман одликовао зато што је спасио 300 падобранаца.

„То је као кад опљачкаш банку и онда неком успут даш бурек, успут и као имаш велико срце“, казао је Милановић.

По његовим речима, злочини четника и њихов кукавичлук су „опортунизам и позната ствар“, а против њих су се „најкрвавије борили“ Срби, Црногорци и Хрвати Далматинци.

Додао је да је већина Хрвата током рата била код куће и да „бити домобран уопште није злочин, то је океј“ те да је од бораца већи део био у партизанима, а мањи на страни Сила Осовине и усташког покрета.

„Ако не знам шта је у мом народу било добро и лоше, онда сигурно не могу аспирирати да водим тај народ и ту заједницу као демократски изабрани лидер. Нажалост, код наших суседа је све делузија“, рекао је Милановић.

На свечаности у Народном позоришту у Београду поводом Дан победе над фашизмом 9. маја, где су на видео биму једна поред друге стајале фотографије сарадника нациста Михаиловића и Тита, вође партизана који су се против њих борили у Другом светском рату, наводи Хина.

На том скупу били су српски председник Александар Вучић, председник парламента Ивица Дачић и министри у српској влади.