Прочитај ми чланак

Европски суд покренуо поступак против Србије

0

Европски суд за људска права покренуо поступак против Србије због изостанка подршке најугроженијима у борби против ЦОВИД-19, тачније поступак за изрицање привремене мере Републици Србији због опасности од повреде права на живот и забране нечовечног и понижавајућег поступања према Ромима који живе у неформалном насељу Чукаричка шума у Београду, саопштила је Иницијатива за економска и социјална права А11.

Они наводе да у овом насељу станује 70 ромских породица које су од 1999. када су избегле са Косова препуштене саме себи, без икаквих услова за живот – без воде, струје и организованог одношења смећа, окружене шумом.

FOTO: pexels.com

– У условима пандемије коронавируса, када се на све грађане апелује да појачаном хигијеном утичу на успоравање ширења заразе и заштите себе и своје породице, неколико стотина људи који овде живе немају никакву могућност за то – наводи се у саопштењу.

Они истичу да су након више покушаја да анимирају Владу Републике Србије да хитно предузме мере за заштиту најугроженијих и када није остало других начина за скретање пажње на проблеме ових људи, поднелли захтев за изрицање привремене мере Европског суда за људска права против Републике Србије.

– Европски суд је поступио по овом захтеву одмах и покренуо поступак против Србије, чиме је јасно потврђено да стање у овом насељу и изостанак реакције надлежних, престављају озбиљан и реалан ризик да дође до нечовечног и понижавајућег поступања према Ромима из овог насеља и до повреде њиховог права на живот – наводи се у саопштењу.