Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нема разлога за страх од миграната, не подржавај тај Бошков фашизам

0

Председник Александар Вучић поновио је да Србија неће бити "паркинг за мигранте" и да ће бити способна да у потпуности затвори своју границу ако затреба, али и додао да то у овом тренутку није потребно и да људи немају разлога за страх.

„Ако буде требало, ми смо у стању да затворимо границу. Али ми за сада никакав проблем немамо. За сада живимо у имагинарном страху“, рекао је Вучић у Новом Саду након постављања камена темељца за фабрику чоколаде.

Вучић је додао да ће се Србија, ако буде требало, консултовати са својим суседима и предузимати неопходне мере.

„Србија је спремна да у сваком тренутку сачува безбедност и сигурност грађана и буде ли било потребе да забранимо долазак, ми ћемо да забранимо. Али људи немају разлога за страх и мени неће сметати нико ко има другачију боју коже. Нисам у стању да такву политику подржим и нећу је подржавати, јер то није српски дух и дух нормалних људи“, рекао је он.

Вучић је додао да не може да разуме антимигрантску хистерију и рекао да, шта год се буде десило у Србији, такав однос према људима никада неће прихватити, већ ће се борити против „истински фашистичких изјава у друштву“.

Коментаришући изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића да војска и полиција треба да преузму власт и заштите границе од миграната, Вучић је оценио да је то „класична дефиниција“ позива на пуч и државни удар.

„То је питање за тужилаштво, да ли ће донети ту одлуку. Ја мислим да је то класична дефиниција позива на пуч и државни удар. Не знам шта би могло да буде, тако су нас учили на факултету, а ја сам био међу најбољим студентима“, рекао је Вучић.

Нагласио је да то говори о стању демократије у Србији раније и данас, и подсетио на случај Ранка Панића који је подлегао повредама задобијеним на протестима због изручења Радована Караџића 2008. године Хагу – „само зато што је шетао до Радио-телевизије Србије“.

Вашингон „апсолутно озбиљан“ да Приштина укине таксе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Вашингтон „апсолутно озбиљан“ у настојању да Приштина укине таксе на српску робу.

„Тај притисак ће се наставити“, рекао је Вучић на питање колико је САД озбиљна у захтеву да косовски премијер Аљбин Курти укине таксе на српску робу.

Вучић је рекао да су САД веома озбиљне у томе на чему им је веома захвалан.