Прочитај ми чланак

Грађане Србије убија ваздух који удишу; Вучић: Није то ништа

0

Београд, Бор, Смедерево, Ужице, Нови Сад, Ниш, Ваљево само су неки од градова у Србији у којима је ваздух данима екстремно загађен, показује мапа загађења Агенције за заштиту животне средине (СЕПА), а надлежни не чине ништа да ово катастрофално стање реше.

У Србији до повећане загађености долази најпре због грејања на чврста горива, што је посебно видљиво током зиме. Повишене концентрације ПМ10 честица у ваздуху представљају опасност по здравље људи, нарочито за ризичне категорије становништва у које спадају старије особе, хронични болесници, деца и труднице.

Директор Светске здравствене организације за Србију Маријан Ивануша изјавио је недавно за Данас да у Србији годишње више од 6.000 људи умре због загађеног ваздуха.

Владимир Радојичић из Иницијативе Не давимо Београд наглашава да се становници Ваљева, Бора, Смедерево, Београда, Косјерића, али и других градова „буквално суочавају са ваздухом који нас убија“.

Због тога, Иницијатива Не давимо Београд захтева од власти да одмах и без одлагања предузму краткорочне и дугорочне мере заштите становништва.

– Посебно желимо да укажемо да се поједине мерене станице намерно искључују и да је таква неодговорност надлежних мора одмах престати. Имамо ситуацију да је председник Вучић почетком новембра изјавио да је проблем загађења ваздуха код нас присутан дан или два годишње и да он нема времена да одговара на новинарска питања. Званични подаци за 2018. годину говоре супротно од председника Вучића. ПМ10 честице биле су изнад дозвољене границе у Ваљеву 170 дана, 154 дана у Ужицу, 146 дана у Смедереву, 132 дана у Београду, 118 дана у Сремској Митровици. У Бору је ситуација још гора и на то нико од надлежних институција не реагује – указује Радојичић за наш лист.

Грађанска иницијатива „Црвени беџеви“ саопштила је јуче да, када је загађење ваздуха највеће, станица која то мери у центру Смедерева у више наврата престајала је да шаље податке онлајн платформама које региструју податке о томе. „На сајтовима који објављују индекс загађености, Смедерево је редовно у трећој или четвртој категорији, од којих је прва штетна, а друга опасност по здравље људи“, истичу из „Црвених беџева“.

У саопштењу се наводи да је по последњим доступним подацима, Смедерево у уторак био град са најзагађенијим ваздухом у Европи, али је „случај хтео да баш у том тренутку мерач у центру града престане да ради“. Иначе, највеће загађење у Смедереву долази од Железаре. Други узрочник су котларнице на мазут, као и ложење угља у домаћинствима.

У Бору грађани протестују због појачаног загађења ваздуха које долази из топионице и фабрике сумпорне киселине „Зиђин Копер“ (Зијин Цоппер). Грађани који протестују тврде да је повећана концентрација штетних испарења и честица почела када је дошао нови власник и повећао обим производње.

Ваздух у Нишу најзагађенији

Ниш је прексиноћ био убедљиво град са најзагађенијим ваздухом у Србији и концентрацијом штетних материја седам пута вишом од дозвољених вредности. Према мерењима СЕПА-е, концентрација ПМ 10 честица у ваздуху у Нишу у уторак у 20 часова износила је 367 микрограма по метру кубном. У Београду је прексиноћ у 19 часова концентрација ПМ честица била 212 микрограма, у Ваљеву 186, Новом Саду 117, Обреновцу 141, Косјерићу 102, Суботици 134 и Панчеву 146.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!