Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СЕ ИСПЛАТИ КУПОВИНА АПРТМАНА У ГРЧКОЈ: Ево колико коштају и колики су порези

0

Поседовање некретнине у Грчкој за многе у Србији је највећи туристички сан. За сређен апартман потребно бар 35.000 евра. Зарада од издавања. Банке не дају кредите

Баш бих волео да имам један апартман у Грчкој… Ово је реченица коју је изговорио готово свако ко је бар једном летовао на Егеју или јонској обали. Додуше, многи туристи из Србије су и остварили сан, постали власници некретнине у Грчкој, па уживају са породицом и пријатељима или чак и изнајмљују апартман.

Са мање новца него што је потребно да се купи стан у Београду, у Солуну или на Халкидикију може да се добије некретнина у којој ће се проводити одмор, али и за издавање. Све време док се стан издаје, новац од закупаца и туриста требало би да покрије трошкове и чак врати део уложеног новца. После две-три деценије стан би тако исплатио почетно улагање и човеку у позним годинама пружио могућност додатног прихода и зараду уколико га прода или могућност да пензионерске дане неограничено проводи у сунчаној Грчкој.

– Сума новца за коју се може купити апартман на грчком приобаљу се стално мења и на велику жалост нас и купаца, увек навише – каже Ана Павлица Мајоров из солунске агенције „Роман ријал естејт“. – Тренутно, најнижа сума за коју се може добити апартман је 27.000 евра, што је око 800 евра по квадрату. Међутим, у такав стан се мора уложити још око 13.000 евра да бисте га довели у добро стање, јер му је неопходно комплетно реновирање. То значи да најминималнија сума за већ комплетно опремљен апартман износи 35.000 евра, односно 1.100 евра по квадрату.

Месечни трошкови и порез на некретнину нису високи, али то увек зависи и од локације и величине стана.

– Порез се у Грчкој плаћа годишње и износи четири евра по метру квадратном – каже наша саговорница. – То значи да се за некретнину од 45 квадратних метара, што је и најзаступљенија површина наших купаца, плаћа порез од 180 до 220 евра годишње. Порез зависи од године изградње, локације и самог стана.

Главна препрека за куповину стана у Грчкој је чињеница да за њега нећете моћи да добијете кредит ни у Србији, ни у Грчкој, односно можете само да тражите кеш кредит, који има неупоредиво вишу каматну стопу.

Већина купаца на самом почетку улагања планира да стан издаје, па је веома важно одмах пронаћи агенцију која ће се бавити одржавањем некретнине и радити посао уместо власника. Наиме, овај посао може да се препусти и неком комшији или пријатељу Грку, који ће давати кључ гостима, чистити за њима, поправљати ситне кварове, плаћати рачуне и слично. Рецимо, услуге чистачице месечно коштају од 50 до 90 евра. Годишњи трошкови за стан су најмање 1.000 евра, а томе треба додати и порез. Књиговођа, такође, кошта око 100 евра годишње, а треба рачунати и на повремено кречење и замену поломљених чаша, пешкира, сијалица и слично.

– Због тога се многи одлуче да стан препусте агенцији, јер комплетна услуга у већини случајева је 10, а највише 15 одсто – објашњава Ана. – Конкретно наши клијенти издају станове у периоду када они у њима не бораве. Искуство је показало да сви који издају апартмане комплетно покривају трошкове и још зараде. Веома је важно стан опремити што лепше, понудити бежични интернет и имати добар маркетинг, јер они који више уложе више им се и врати. Последњих година је конкуренција огромна и поједностављено је издавање апартмана, што раније није био случај. То значи да намештај мора да буде што привлачнији да би баш тај апартман изабрали гости.

У зависности од величине, локације и опремљености апартмана зарада од издавања износи и више од 5.000 евра годишње. Због тога је добро бирати стан који се лако издаје, налази се близу мора, има заједнички базен, парк и лускузно га опремити. Друга варијанта је стан у Солуну који може да се изда неком студенту.

РУСИ, СРБИ, БУГАРИ…

Купцииз Србије су свих старосних доба и погрешно је уверење да су из Београда и Новог Сада, јер их има из свих крајева.

– Пошто је ово осма година како је нашим грађанима дозвољено да купују некретнине у Грчкој, могу да кажем да буквално сваки дан, осим викенда, урадимо најмање неколико уговора, па можете да претпоставите колико је велики број купаца – каже Ана Павлица Мајоров. – Број станова у власништву странаца је заиста велики. Купују доста из Северне Македоније, Русије, Украјине и Бугарске.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!