Прочитај ми чланак

ХАОС У ЈУЖНОЈ АФРИЦИ: Осам Срба повређено, ломили им руке и ноге металним штангама

0

На Србе су у среду увече насрнуле колеге из Јужноафричке Републике, незадовољни што су добили отказ. Шесторица лакше повређени, двојица теже, један ће бити оперисан у петак.

Држављани Србије који су у среду вече повређени у нередима недалеко од Преторије су добро, медицински су збринути и пружена им је сва могућа нега. Двојица теже повређених смештена су у локалну болницу и један од њих ће бити оперисан у петак. Ми ћемо учинити све да добије неопходну негу и да све прође на најбољи могући начин.

Twitter Donald Madona Mathebula@madona_donald

Ово је за „Новости Онлине“ изјавио Божин Николић, амбасадор Србије у Јужноафричкој Републици, коментаришући напад на наше људе, иначе запослене у немачкој фирми „ИМР Хамбург ГмбХ“.

На Србе су у среду увече насрнуле колеге из Јужноафричке Републике, незадовољни што су добили отказ. Велике нереде су спречиле војска и полиција, које су морале и да запуцају. Шесторица наших држављана су задобила лакше повреде, док су двојица задобили преломе руку и ногу и задржани су у болници, али су, срећом, ван животне опасности. Теже је повређен и један држављанин Хрватске.

БРОЈ ТЕЛЕФОНА АМБАСАДЕ И ИМЕЈЛ

Срби чији су чланови породице ангажовани у Јужноафричкој Републици о стању најмилијих могу да се информишу позивом амбасади, или слањем имејла. Број телефона на који могу да позову је +27124605626, или да пишу на [email protected], а биће им одговорено у најкраћем могућем року.

Срби су у Јужну Африку дошли преко немачке компаније „ИМР Хамбург ГмбХ“ и заједно с Хрватима и Немцима раде на изградњи термоелектране „Косиле“ недалеко од Преторије. За ту немачку фирму, како преносе медији, иначе ради око 50 радника из Србије.

Проблем је настао зато што све стручне послове обављају Немци, Срби и Хрвати, а локално становништво је незапослено. Афричко становништво је напало камп поред градилишта у ком су смештени наши радници.

– У контакту смо са нашим људима, као и са надлежним институцијама у Јужноафричкој Републици и представницима компаније – рекао нам је амбасадор Николић. – Сви су потпуно кооперативни и чине све што је могуће да се ово реши на најбољи могући начин. Имамо изузетне пријатељске односе са Јужноафричком Републиком и овај напад нема везе са Србима, већ је последица дешавања у компанији.

Иначе, у ноћи између среде и четвртка опљачкана је и кућа Саше Марта, конзула у Амбасади Србије у Јужној Африци. Амбасадор нам је потврдио да је реч о провали и да овај инцидент није у никаквој вези са нападом на наше држављане.

– Веома је важно да породице и родбина повређних Срба знају да су они добро и да ћемо учинити све да добију неопходну негу и што пре се опораве – нагласио је Божин Николић. – Сви могу да се јаве, или пишу амбасади, како би добили информације о најмилијима и њиховом стању.