Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА Очигледно спречавају откривање правих мотива

0

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић навео је да је реакција косовског премијера Рамуша Харадинаја потпуно неприхватљива.

Како је раније јавила Прва ТВ, Приштина је дефинитивно одбила сарадњу Београда у истрази о убиству лидера ГИ „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је потпуно неприхватљива реакција Рамуша Харадинаја и министра правде приштинских институција којима се одбија учешће истражних органа Србије у истрази о убиству Оливера Ивановића.

„Оваква реакција кључних приштинских иституција јасно указују да ту нема жеље да се убице пронађу и казне, као ни да се професионално обави истрага јер би она морала да укључи све истражне органе који би могли да помогну да се до починилаца и организатора овог кривичног дела дође“, рекао је он.

Како је додао, очигледна је намера да се пажња јавности усмерава у погрешном правцу и да се отежа и спречи откривање правих мотива за ово убиство, као и откривање свих оних који су за то одговорни.

„И поред свих захтева Еулексу и Унмику да укључи истражне органе Републике Србије у истражни процес остали смо ускраћени за било какав одговор ових међународних институција. Посебно забрињава досад незабележена пракса да Еулекс не узима активније учешће у истражном процесу оваквог кривичног дела“, навео је Стефановић.

Додаје да Србија и даље инсистира да њено тужилаштво, полиција и истражни органи буду део истраге.

„Сматрамо да се само тако може доћи до потпуне истине и спречити да починиоци и њихови налогодавци остану некажњени“, изјавио је министар.

Министар правде Косова Абељад Тахири изјавио је раније да Косово неће дозволити Србији да буде укључена у истрагу смрти Ивановића.

„Ни у ком случају нећемо никакво мешање у истрази ниједне друге институције, сем оних Републике Косово. Ми ћемо примати информације из Србије које воде ка хапшењу, али не и њено мешање (у истрази). То ћемо радити само ми“, казао је Тахири за портал Газетаеxпресс.цом.

Он је рекао да ће се истрагом бавити полиција и тужилаштво Косова.

У заједничкој изјави Министарства правде и Министарства унутрашњих послова Косова која је подељена медијима наводи се да је убиство Ивановића неприхватљиво и да се не може толерисати, као и да таква дела захтевају хитну реакцију.

„Министарство правде је спремно за медјусобну правну сарадњу и поздравља спремност институција Србије да пруже правну помоћ кроз размену инфоромација које могу да допринесу што бржем решавања случаја, не доводећи у питање истражни поступак и не доводећи у питање и неприкосновену јурисдикцију Републике Косова у вођењу истраге“, стоји у заједничком саопштењу два косовска министарства.

Осим тога, косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је стигао захтев Србије за “размену информација” у истрази о убиству Оливера Ивановића, али навео да Унмик и Еулекс нису надлежни да одобре српским органима учешће у истрази тог злочина.

„Примили смо захтев за размену информација, што је позитивно за нас. Али Косово није тражило (од Србије) учешће у истрази“, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре.

Он је поновио да је Приштина надлежна да одобри учешће Београда у истрази о убиству Оливера Ивановића.

„Само су косовске институције овлашћене да дају дозволу“, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић је раније изјавио да је убиство Оливера Ивановића терористички акт и да ће се Србија према том акту тако и односити.

„Починиоци овог акта биће ухваћени, ако их не пронађу они који то морају да учине, учинићемо ми“, навео је Вучић.

Како је рекао, на седници Савета је договорено и упућено је писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Републике Србије учествују у спровођењу истраге на територији Косова и Метохије.

“Зато што смо уверени да би то значило и откривање истине о убиству Оливера Ивановића. Пронаћи ћемо убицу или убице. Немам овлашћења да у овом тренутку говорим о сазнањима којим располажемо. Нећу да спекулишем, али има интересантних детаља који указују на могуће починиоце“, додао је Вучић.

Међутим, косовски министар правде Абељад Тахири одмах након тога је навео да ће истрагу о убиству Оливера Ивановића водити једино институције Косова.