Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ НЕ ДА ДИЗЕЛАШЕ: Огорчена сам…

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да мора да се обнови поверење у дизел аутомобиле након скандала са варањем о емисији гасова.

Скандал са емисијом гасова из дизел мотора који је уздрмао немачке произвођаче аутомобила представља ризик за највећу економију Европе.


Она се изјаснила и против планова за њихову забрану у неким градовима.

Она је рекла да су је „огорчили“ немачки ауто гиганти који су у скандалу „дизелгејт“ или кршили закон или користили „рупе“ у закону, али је истакла и да тај кључни индустријски сектор обезбеђује најмање 800.000 радних места, преноси агенција Франс прес.

У онлајн видео интервјуу за најпродаваније немачке новине Билд, који је дала нешто више од месец дана уочи избора 24. септембра, Меркеловој је постављено питање у вези са проблемима возача због падања вредности њихових дизел аутомобила које би продали.

Она је у том контексту указала на ново унапређење софтвера направљених тако да отклоне проблем емисије, додајући да се „ради спречавања или заустављања пада вредности дизел мотора, мора вратити поверење у дизелаше“.

С тим циљем је нагласила да се супротставља плановима неких немачких градова да у потпуности или делимично забране дизел моторе у урбаним зонама које бележе висок ниво загађености ваздуха, наводи француска агенција.

Меркелова је рекла да ће „то бити тежак посао“ и тема „самита“ који планира да одржи 4. септембра са општинама које су исказале такве намере.

Пад ове индустрије у немилост почео је 2015, када је Фолксваген признао да је у 11 милиона дизел аутомобила инсталирао софтвер за варање на тестовима емисије гасова, а те сумње су се касније прошириле и на друге произвођаче.

Меркелова је рекла у интервјуу за Билд да њена влада мора да успостави баланс између забринутости власника дизел аутомобила, аутомобилских радника и тог индустријског сектора, без експлицитног помињања бриге о јавном здрављу.

Меркелова је проглашена за „аутомобилску канцеларку“ 2013. године након што је подржала тај сектор износећи аргументе против увођења горње границе за емисије гасова у ЕУ, додаје Франс прес.