Прочитај ми чланак

Хрватској омладини из Тивта пријало “Убиј Србина“ (ФОТО/ВИДЕО)

0

За ученике хрватске наставе из Тивта који су присуствовали мечу тзв. Косова и Хрватске у Скадру, на коме су хрватски и албански навијачи здушно скандирали ''Убиј Србина“ како пише Радио Дукс ''атмосфера на стадиону била је навијачки узаврела, весела и надасве угодна“.

csm_ustase_tivat2_d17247ee30

“Одушевљени играчима и њиховим лежерним приступом, ученици су наставили разгледавати Скадар напето чекајући почетак утакмице која је била заказана за 20:45h. Атмосфера на стадиону била је навијачки узаврела, весела и надасве угодна, а највеселији тренуци били су голови хрватске репрезентације која је са 6:0 славила против Косова. Сретни и пуни дојмова, ученици су кренули својој кући знајући да су доживјели искуство које никада неће заборавити“, наводи се у извештају на сајту Радио Дукса.

Како пише Радио Дукс одлазак на утакмицу Косово-Хрватска у Скадру организовало је Хрватско национално веће Црне Горе, Хрватска грађанска иницијатива, Хрватски фудбалски савез и ЛЕДО Црна Гора.

Радио Дукс који је полузванично гласило ХГИ наставио је тако да промовише усташку идеологију. Једина странка у Црној Гори са хрватским националним предзнаком током кампање за тиватске локалне изборе доводила је Јосипа Печарића који је тражио да се усташки поздрав из Другог свјетског рата – “За дом спремни”, уведе као службени поздрав хрватске војске.

Овај хрватски и академик Дукљанске академије шири превелики усташлук чак и за хрватску десницу, а његово учење је очигледно пустило корење у Радио Дуксу. Занимљиво је да је Радио Дукс 2014. године јавно прозвао архијерејског намесника бококоторског, Момчила Кривокапића зато што је у интервјуу за ИН4С рекао да је “Тиват био усташоидни град“. Да је констатација оца Момчила и те како утемељена у истини и да се хрватски радио у Тивту и ХГИ не одричу Павелићеве идеологије показује и чланак хрватског Радио Дукса о одушевљењу хрватске младежи из Тивта навијањем у Скадру.

Извештаји са утакмице свих портала и медија говоре да је срамотно скандирање организовано тако да се са трибине на којој су били смештени хрватски навијачи чуло “Убиј“, а домаћи навијачи затим су одговарали са “Србина“. Након тога међусобно су се наградили аплаузом, а затим је цео стадион заједно скандирао „Убиј, убиј, убиј Србина!“.

Новинари из Албаније јавили су како се на трибини с хрватским навијачима чуло и скандирање „За дом спремни“ и „‘Ајмо, ‘ајмо усташе!“.

Навијачи Косова и Хрватске су и уочи утакмице у Скадру заједнички узвикивали фашистичке пароле. На видео снимку објављеном на Јутјубу види се како групе косовских и хрватских навијача, после узвика „Косово, Косово“ и „Хрватска, Хрватска“, заједнички почињу да скандирају “Србе на врбе“, а потом више пута “Убиј, убиј Србина…“.