Прочитај ми чланак

ИНДИЈА И РУСИЈА настављају рад на ловцу FGFA (ВИДЕО)

0

Сухој-Т-50

Русија и Индија ће наставити рад на следећој фази заједничког пројекта ловца пете генерације (FGFA) након потписивања уговора о конструкторским радовима, саопштио је министар одбране Индије Манохар Парикар.

„Прва фаза пројекта завршена је у јуну 2013. године. Наредна фаза ће почети након потпписивања уговора о констуткорским радовима“, изјавио је Парикар у писменом одговору на питање два члана доњег дома индијског парламента.

На авио/салону „Аеро Индија 2015“, који је одржан у фебруару у Бангалору, председник Здружене корпорације за производњу авиона Јуриј Сљусар је изјавио да главни пројектни радови на ловцу пете генерације могу да почну 2015. године.

ПАК ФА, познат у Индији као FGFA (Fifth generation fighter aircraft), руски је вишенаменски ловац пете генерације.

Коришћење композитних материјала и иновационих технологија, аеродинамичка компонента авиона и карактеристике мотора обезбеђују низак ниво радио-локационе, оптичке и инфрацрвене видљивости, која је без преседана.

По плановима Ратног ваздухопловства Русије, серијске испоруке Т-50 почеће 2016. године. Засад само једна земља у свету има у саставу своје војске ловце пете генерације — САД са авионима F-22 и F-35.

Т-50 — руски ловац који влада небом

Активни систем одбране развијен за руске борбене авионе пете генерације, ловце типа Сухој Т-50, у стању је да неутралише такозвану стелт технологију којом су опремљени непријатељски авиони, јавиле су данас РИА Новости, позивајући се на прес-службу дизајнера Хималаја система, Концерна радиоелектронске технологије (КРЕТ).

Борбени авион „Сухој ПАК ФА“, познат и као „Т-50“, спреман је да уђе у производњу наредне године и опремљен је иновативном технологијом која пилота чини делом целокупног контролног система авиона.

„Авион ’ПАК ФА‘ је у извесном степену летећи робот, где летач не испуњава само дужност пилота, већ представља један од конститутивних делова летачког апарата“, објашњава заменик шефа Концерна радиоелектронске технологије (КРЕТ), дела „Ростеха“, Владимир Михејев. „То значи да су реакције авијатичара део контролног система“.

Михејев је објаснио да је „паметна облога“ други део паметних предности овог авиона.

„Крило, са једне стране, има своју функцију, али са друге стране, оно је део активног одбрамбеног система ’Хималаја‘“, рекао је он.

Примена композитних материјала, иновативних технологија и напредних мотора омогућују да Т-50 буде тешко видљив за радаре.

У овом тренутку Сједињене Америчке Државе су једина земља која има у употреби авионе пете генерације „F22 Раптор“ и „F35 лајтнинг II“.

КРЕТ је такође за Т-50 створио унапређен БИНС-СП2М инерцијални навигациони систем који самостално обрађује навигацију и информације о реду летења, одређује положај и параметре покрета у одсуству сателитске навигације, а може да се повеже са ГЛОНАСС, руским навигационим сателитским системом у свемиру.

Т-50 треба да замени Сухој Су-27, ловца четврте генерације који је у употреби од 1985. и МиГ-29, који су совјетске војне снаге користиле од 1983. године.

Извор: Спутник Србија