Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СУ ТО БИЛИ ПРВИ (СРБИ) СЛОВЕНИ: Где је нестала Трипољска цивилизација?

0
Фото: Викепедија - Петро Влашенко

Фото: Викепедија – Петро Влашенко

Трипољска цивилизација је постојала у периоду од 4500. године п.н.е. до 3000. године п.н.е. Сматра се да је прва урбана цивилизација на европском континенту. Простирала се на просторима данашње Украјине, Молдавије и Румуније. Ова насеља карактеришу неправилан прстенасто – елипсаст облик, а насеобине су грађене од дрва, глине и прућа. У свакој кући је десно од врата постојало огњиште и овални прозор кроз који је продирала светлост.

Не постоје докази који би указали на то да је ова цивилизација превише веровала у загробни живот, али, на основу остатака грнчарије, пронађене су неке слике које описују њихово виђење света.

Спаљивење насеља на сваких 50 година
Једна од мистерија везаних за Трипољску цивилизацију је то што су на сваких 50 – 80 година спаљивали своја насеља и градове и на истом правили нова. До данас није утврђено који су их разлози наводили на овај ритуални чин, осим претпоставке да је то повезано са положајем Месеца који је на сваких 50-ак година најближи планети Земљи.

 

Наиме, сматрали су да је свет трослојан. На највишем нивоу налазила се небеска вода чувана од змија, на средњем нивоу се налазило небо и богови, а најнижи ниво је био Земља и људи на њој.

Владао је матријархат. Жене су биле главе газдинстава и бавиле се земљорадњом, правиле су посуђе и одећу, а мушкарци су били ловци, правили оруђе и чували домаће животиње.

Може се рећи да су били велики поштоваоци змија и Месеца и управљали су се по његовом кретању. На остацима њихове грнчарије пронађен је симбол који личи на наш број 8, заротиран за 90 степени, а који ми сматрамо да представља вечност. Сматра се да је то змија, која себи гризе реп и да то употпуњује представа пуног Месеца на месту спајања две кружнице.

Трипољани су, вероватно, веровали да Месец представља крај, али и почетак, живота. Клањали су се мајци богињи, симболу мајчинства и плодности. Осим змије, поштовали су бика који је за њих био симбол снаге, плодности и неба.

Не постоји јасна идеја како и због чега су нестали. Најубедљивија је претпоставка да су Трипољани нестали због великих климатских промена које су проузроковале велике суше на простору данашње Европе.

(Вести онлајн)