Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКИ КОМЕСАР: Руски Хуманитарни центар у Нишу, могао би да угрози рад ЕУ органа у Србији

0
hristos stilijanidid  foto-reuters_f

Фото: Ројтерс

Европа никада од Србије не би могла да тражи да затвори Хуманитарни центар у Нишу, али би тај центар могао да угрози рад европског Механизма цивилне заштите, чији ће Србија постати члан.

То је у разговору за „Блиц“ изјавио европски комесар Христос Стилијанидес, задужен за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама, који је данас у посети Београду.

Чланство у европском Систему за ванредне ситуације је велики корак за Србију, јер указује на снажну оријентацију ка ЕУ. Механизам је платформа за сарадњу у области спречавања катастрофа, спремности и могућности да се одговори на изазове широм 32 европске државе. Пошто ће Србија бити чланица мреже, биће могуће обезбедити јој заједнички одговор у ванредним ситуацијама који је ефикаснији него што то може било која земља појединачно, истиче Стилијанидес.

Да ли је споразум у колизији с руско-српским Хуманитарним центром у Нишу?

Центар у Нишу је резултат билатералне сарадње Русије и Србије, са циљем да се подрже активности између две земље. Европска комисија не коментарише такве билатералне иницијативе. Уопштено говорећи, став ЕУ је да свака иницијатива треба да буде комплементарна и да створи услове за заједничко деловање са постојећим Механизмом. Свако преклапање или дуплирање требало би да буде избегнуто.

Да ли то значи да Европска комисија жели да Центар буде затворен?

Руска помоћ која се чува у Нишу помогла је Србији више пута и ЕК никад не би могла да тражи да се Србија одрекне такве помоћи.

Какви су ваши утисци о обнови земље после прошлогодишњих катастрофалних поплава?

Србија је уложила велики напор да се опорави од страшних поплава прошлог пролећа, уз значајну помоћ ЕУ. И ЕУ и Србија радиле су напорно да би се обезбедила најбоља могућа помоћ, и то у најкраћем року.

Мислите ли да Србија најбоље користи средства из фондова ЕУ, и да ли ЕУ обезбеђује најбоље за Србију?

Србија је веома брзо почела рад на опоравку и реконструкцији. С наше стране могу да гарантујем да смо обезбедили најбоље. Поред фондова, мобилисали смо значајне људске ресурсе и опрему током првих дана поплава. Нема бољег доказа да ми у ЕУ кад кажемо солидарност, мислимо солидарност.

Извор:   Блиц
Наслов: Србин.инфо