Прочитај ми чланак

Лудило из Вашингтона

0

obama-1

САД – Покушаји НАТО-а да изједначи дејства Русије и међународног тероризма штетни су и напуштају оквире разумног. Тако је реаговало руско Министарство иностраних послова на нове антируске изјаве Александара Вербшоуа. Овакву реакцију изазвале су изјаве заменика генералног секретара НАТО-а и у западним медијима.

Интензивна обрада јавног мњења којом су се позабавили у последње време вашингтонски и НАТО функционери, диктирана је врло основаним бојазнима, истакао је званични представник МИП Русије Александар Лукашевич:

Активни допринос Русије међународним напорима за регулисање кризе у Украјини, као и напредовање наше земље у позитивном дневном реду у међунаордним односима у целини, могу да поткопају мит о тобожњој „руској опасности“ по безбедност земаља чланица НАТО-а. Јер управо овај постулат се користи за оправдавање неопходности збијања редова алијансе на основу строге дисциплине у духу „хладног рата“, као и заузете линије на померање инфраструктуре НАТО-а на Исток, увећавање војног присуства блока у близини руских граница. При томе поново се прећуткују ризици за европску безбедност које носе указани планови.

Тако је одговорила Москва на иступање Александра Вербшоуа. Ових дана заменик генералног секретара НАТО-а упоредио је деловање терориста из групације Исламска држава и политику Русије. Према његовим речима, неосовјетски ревизионизам Владимира Путина и тероризам ИД имају своје одлике. Али они деле сличне методе – заплашивање становништва – за достизање сличних циљева: одбацивање демократије, толеранције и владавине права као златног стандарда међународних односа. Овај пасаж је изазвао код руских дипломата посебно чуђење.

Како је приметило Министарство иностраних послова, врло чудно звуче размишљања о неопходности да друге државе поштују „базичне принципе међународних односа“ из уста представника организације која је више пута занемаривала Повељу УН. Јер управо под окриљем НАТО-а започела су војна дејства у Ираку, Либији и Авганистану. Резултат за ове земље је хаос и крвопролиће, а за године западног присуства „опасност од тероризма и распростирања наркотика не само да се није смањила, већ је вишеструко увећана“.

Не заостаје од сународника ни шеф Пентагона Чак Хејгел. Он је позвао војнике САД да буду спремни да „имају посла са армијом Русије, која стоји на прагу НАТО-а“. Између осталог, оба ова излагања су се чула већ после изјаве главног „миротворца“, добитника Нобелове награде за мир – Барака Обаме. На Генералној скупштини УН председник САД је назвао Русију другом по значају претњом после вируса Еболе. Тако да такозвана „руска опасност“ на Западу данас је модни тренд, истиче директор Међународног института за најновије државе Алексеј Мартинов.

Сви западни медији су преоптерећени антируском реториком – између осталог умишљеним причама о томе како Русија нешто чини у војном погледу у Украјини, како је разбеснели руски медвед опасан за Европу, за НАТО. Ми схватамо да је све то ради једног јединог циља: увећати НАТО војне буџете. У контексту глобалне економске кризе која траје, НАТО структуре такође трпе одређени дефицит буџета и покушавају на тај начин да подстакну парламенте и владе својих земаља на додатне трошкове.

Ту треба рећи да се не баве сви западни медији антируском пропагандом. Има и објективних оцена. На пример, издање Слободна штампа Чешке пише: тврдити да је Русија претња која се приближила НАТО границама само зато што она има на својој сопственој територији савремену и борбено способну армију која може да одбије могући напад Америке, може само ратни хушкач, лажљивац или потпуни лудак (а можда и „три у једном“). И људи који сличну реторику прихватају и преузимају, називају се, нажалост, исто тако. Према мишљењу аутора чланка, сви говоре о томе да САД још увек нису одустале од свог безумног плана да започну локални рат са Русијом у Украјини или Балтику. Такође да спусте гвоздену завесу између Европе и Русије, како би саме потпуно завладале европским тржиштем и ослободиле се руске конкуренције. Али, како се каже, није на одмет желети.

Извор: Глас Русије