Прочитај ми чланак

СРБИН ОСУМЊИЧЕН ЗА ЗЛОЧИН над албанским цивилима, изручен тзв. Косову

0

Главни осумњичени за злочин над албанским цивилима у месту Мала Круша, поред Ораховца, изручен је правосуђу Косова, потврдиле су тзв. косовске власти. Како јављају приштински медији, ради се о Србину М.П. Ово је један од ретких случајева изручења лица која се везују за ратне злочине на Косову.

М.П. је изручен из Мађарске, на захтев министра правде тзв. Косова Абељарда Тахирија, а уз помоћ власти у Будимпешти.

М.П. који се сумњичи за злочине над албанским цивилима у Малој Круши, налази се у рукама косовских власти и против њега ће бити предузете мере у складу са законом.

Ово је први случај изручења од када су косовски органи од Еулекса преузели процесе ратних злочина. Претходно су Еулексу изручена двојица осумњичених – један из Црне Горе, други из БиХ.

Дрита Хајдари, Специјална тужитељка тзв. Косова, каже за Н1 да се ради о предмету који је започео Еулекс. „Ми, домаће тужилаштво, смо наследили тај предмет. Тужилац Еулекса је отворио истрагу, тражио је издавање међународне потернице, тако да је ова особа ухапшена на основу те међународне потернице“, рекла је Хајдари.

Тужитељка наводи да ће сада саслушати потенцијалне сведоке. „Имамо и одређене, друге материјалне доказе. И, наравно, саслушаћемо окривљеног, уз потпуно поштовање његових процесних и уставних права“, навела је тужитељка Хајдари.

Злочин у Малој Круши се догодио 26. марта 1999. године а тада је убијено 113 особа међу њима и неколико деце. Становници овог села оптужују своје суграђане Србе, више од 50 њих, да су учествовали у масакру.