Прочитај ми чланак

МОЖЕ ЛИ РУСИЈА ПОБЕДИТИ у РАТУ ако укине обавезно служење војног рока?

0

Може. Али ће јој бити потребно још 300.000 војника по уговору, с тим да се укине статус резервисте који има већина мушкараца у Русији.

„Обавезна регрутација [у Русији] постепено одлази у прошлост“, изјавио је председник Русије Владимир Путин средином априла. У руском друштву је поново покренута дискусија о дуго очекиваном укидању обавезног служења војног рока за мушкарце.

Фото: Министарство одбране Русије

Шеф руске државе је посебно скренуо пажњу да данас има све више технике високе класе којом могу да управљају само професионалци. Према томе, да би се обучио такав стручњак потребно је више од једне године, колико у Русији траје служење војног рока за мушкарце.

Може ли Русија тако лако одустати од обавезног војног рока?

Данас војници по уговору чине језгро руске армије

У Русији је крајем 2000-их покренут програм модернизације армије, у оквиру којег је за куповину технике издвојено 22,5 билиона рубаља (око 350 милијарди долара по садашњем курсу). У овом тренутку савремена техника чини већ 68% укупног руског наоружања, с тим што је добар део старијег наоружања наслеђен из совјетског периода. То није мали проценат за земљу која има армију са 1.013.628 војника и треба да брани територију површине 17 милиона квадратних километара.

Сада у Русији служи око 384.000 војника по уговору. То су подаци које је Генерални штаб РФ навео крајем 2018. године. Министар одбране је поставио задатак да се до 2025. године број војника по уговору повећа на 475.000.

Све остало су официри и војници на служењу обавезног војног рока.

Ко може бити војник по уговору?

Услови које треба да испуни војник по уговору дефинисани су законом „О војној обавези и војној служби“. По овом закону кандидат треба да поседује одређене медицинске показатеље за род војске који је изабрао, а такође да има одговарајућу физичку спремност (да буде брз, издржљив и снажан).

Кандидат не може имати више од 40 година, мора имати у најмању руку средње образовање и годину дана одслуженог редовног војног рока. Услов је и да никада није био осуђиван.

Ако испуњава све ове показатеље добродошао је у армију као редован војник са платом од око 30.000 рубаља (око 500 долара). Плата зависи од конкретног региона и услова службе, а такође од дужности коју војник обавља.

Фото: Reuters/Pixsell

Да ли је тежак живот војника по уговору?

Правни статус човека који има „уговор са државом“ потпуно је другачији од статуса редовног војника који је обавезан да годину дана свог живота проведе у армији.

 Војници на генералној проби демонстрације могућности наоружања и војне технике на Међународном војнотехничком форуму Јужног војног округа „Армија 2018“ на полигону „Кадамовски“ у Ростовској области.

Редовни војник по уговору практично има иста права као официр. Радно време му је сасвим јасно дефинисано, и може да живи у свом стану а не у касарни. Може слободно да улази у круг касарне и да излази из ње.

Стабилно прима плату два пута месечно. Исплата је редовна и никада не касни. Уговор је стабилан тако да се војник не мора бринути за своје радно место.

Све су то добре стране, али има и лоших. За разлику од обичног посла овде се не може рећи шефу: „Ја то нећу да урадим“. И не може се тек тако дати отказ кад год неко пожели. Сам појам „служба“ не подразумева слободу воље и понашања. Када се изда наређење „у напад“, треба излетети из рова и јуришати на непријатеља без обзира на митраљеске рафале. Ту се никаква питања не постављају.

Припрема за такву хипотетичку ситуацију почиње од ситних задатака као што је: „иди-донеси“ и сл, а наставља се маршевима дугим неколико километара, вежбовним гађањима, одласцима на терен, опслуживањем технике, и другим таквим активностима. Војници који испољавају незгодан карактер, лењост и „слободољубље“, у случају одбијања наређења или кршења правилника оружаних снага могу бити упућени на преваспитавање у дисциплински батаљон. То је својеврсни војнички затвор где начин живота, дневне обавезе и обичаји подсећају на обичан затвор.

Таква психолошка и физичка обука мушкараца је неопходна за случај рата и кризе.

Због чега засада није могуће укинути обавезно служење војног рока?

Први разлог је тај што су редовни војници главна резерва оружаних снага у случају рата.

Редовни војни рок је физичка, и што је још важније – психичка припрема људи за службу у армији. Редовни војници науче да пуцају и да рукују техником (мада не на оном нивоу који има стручњак после неколико година руковања оруђем противваздухопловне одбране), а најважније је што знају шта је то дисциплина и шта је то наређење.

Друго, запошљавање додатниг контингента војника по уговору је засада превише скупо. Русија може то да постигне само у постепеној процедури.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!