Прочитај ми чланак

ШТА ОБИЧНИ РУСИ мисле о Путину?

0

Рејтинг поверења у Владимира Путина дуги низ година није падао испод 80% и само је последње године мало клонуо. Истражили смо колико и како Руси воле свог председника.

Неколико десетина чудних и огромних експоната и слика. Заједничко им је само једно, где год погледаш – Путин. Путин у оклопу средњoвековног витеза јаше медведа, Путин суперхерој, Путин у загрљају неке баке, Путин од гипса, Путин као лик из стрипа…

Био је децембар 2017. У Москви је отворена још једна изложба посвећена руском председнику под називом – СУПЕРПУТИН. И неколико година раније је нешто слично одржано у Москви и Лондону. Онда је Путин представљан као Буда, као Јованка Орлеанка, Чегевара, Шерлок Холмс… било би лакше набројати како га нису представљали.

Организатори изложбе СУПЕРПУТИН су уверавали да се не ради о предизборној агитацији, већ да се једноставно позитивно односе према председнику. Као уосталом и 80% становништва Русије, у чему се слажу и државне и независне агенције за истраживање јавног мњења.

„Путин је Русија“

„Има Путина – има и Русије, нема Путина – нема Русије“, ова мисао је брзо постала афоризам.

Исказао ју је заменик руководиоца админстрације Кремља Вјачеслав Володин (сада председник доњем дома руског парламента). Али анкете сведоче да и један средњестатистички Рус такође мисли да је Путин олицетворење Русије. Путин је за њега гарант стабилности, човек који је из пепела који је остао од СССР-а поново подигао велику државу.

„Ако га упоредимо са Јељцином, треба ценити Путина и оно што је учинио. Из рупе у којој смо се нашли после перестројке се не лети право у свемир. Нисмо дуго чекали а фрижидери су нам пуни, идемо на летовања, многи су се иселили из старог стана и купили нов, сви возе аутомобиле, што пре Путина нисмо могли ни да сањамо“, каже туристички водич Јуриј Бахајев.

„Треба ипак скупљати залихе хране, јер Путин није вечан. Следећи председник ће вероватно бити од ваших, ‘толерантних’, и вратиће се деведесете или нешто још горе“, додаје Александар Рибаков (57).

„Људи се сећају времена када су једва могли да прехране своје породице“, политиколог и бивши главни саветник Кремља Глеб Павловски је више пута говорио да се популарност Путина градила пре свега на сећању на 90-те, када људи месецима нису примали плате и пензије.

Прави „мужик“

Када Руси кажу „мужик“, мисле на мушкарца који ће отворити флашу пива очним капком и изаћи да се прошета на -40℃. „Прави мужик“ је највећа похвала коју Рус може да добије, и управо тако обични Руси говоре о Путину.

Храброст, одлучност, снага, самоувереност – све су то особине које Руси приписују свом председнику.

Када је Русија повратила Крим, рејтинг Путина још дуго није падао испод 80%, а историјски максимум од 90% је достигао 2015. године када је председник донео одлуку о војној интервенцији у Сирији. Та два догађаја су по мишљењу социолога најзаслужнија за то што је Путин постао прави „мужик“.

„Када смо повратили Крим, бацили смо рукавицу Западу“, објашњава руководилац одељења социо-културолошких истраживања „Левада Центра“ Алексеј Левинсон. „Људи имају утисак да се наша земља противи читавом свету. Управо то по мишљењу већине и прави Русију великом државом, а Путина јаким лидером који се није уплашио.“

Човек без грешке

Да ли човек као Путин може да направи грешку? Вероватно, да. Али средњестатистички Рус у то не верује. Рејтинг Путина је ретко страдао од унутарполитичких криза. Ударац по традицији прима влада, која „не испуњава указе“ председника.

Главни „грех“ Путина, према истим оним анкетама, је у томе што он „не зна како живе обични Руси“. Познато је да Путин не проводи време на интернету (он чак нема ни мобилини телефон). И неопходну информацију добија 0д секретара у фасцикли. „Тако да ако Путин нешто не зна, онда не зна зато што му нису испричали“, верују људи.

Путинов рејтинг је падао само пет пута. И тек пети пут нешто приметније. Већина експерата сматра да се то догодило јер је Путин званично подржао болну за становништво реформу пензијског система. Али и тај пад је, верујемо, привремен. „Сличних случајева је већ било, а Путин је лако враћао поверење грађана“, каже политиколог и председник фонда „Петербуршка политика“ Михаил Виноградов.

У марту 2019, према подацима државног центра за истраживање јавног мњења ВЦИОМ, рејтинг председника је оборио антирекорд – 32,7% Руса верује у оно што Путин ради. Па ипак и то је већ виђени ниво, говори за Russia Beyond Левинсон. Рејтинг је био такав и пре дешавања на Криму и петодневног рата у Грузији.

„То је тај стабилни ниво, на којем се рејтинг Путина држи већ дуги низ година: две трећине Руса виде председника као симбола јединства земље и томе слично. За 20 година нисмо видели да рејтинг пада испод тог нивоа. Људима је очигледно потребно да концентришу своју пажњу на Путина“, сматра социолог.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!