Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Попис становништва ће фалсификовати да прикажу много више Албанаца

0

Политичка странка Јединствена Македонија сматра да су премијер Зоран Заев и Али Ахмети већ договорили фалсификовање пописа становништва, који ће бити одржан 2020. године.

Кажу и да је циљ да се лажно прикаже број Албанаца у држави како би се задовољиле потребе Охридског споразума, који предвиђа да македонски Албанци добију права само ако учествују са преко 20 одсто од укупног броја становника, иако припадника албанске мањине има око 14 одсто, преноси портал А1он.

Како се наводи у саопштењу Јединствене Македоније, заменик премијера Бујар Османи данас је најавио да ће се фалсификовање пописа обавити тако што ће се пописивати као становници и Албанци који не живе или који дуго нису били у Македонији и то само на основу изјаве неког члана породице, иако је стандардни европски модел да се региструју само они који су ушли у Македонију последњих 12 месеци.

„Јединствена Македонија неће прихватити још један фалсификован попис, а то неће прихватити ни македонски народ“, наводи се у саопштењу, уз закључак да ће та странка, заједно са македонским народом, сваки покушај фалсификовања пописа сматрати авантуром и велеиздајом државе.