Прочитај ми чланак

ОРГАНИЗАТОРИ ПРОТЕСТА позвали СТУДЕНТЕ, НАСТАВНИКЕ, ПРОФЕСОРЕ да им се придруже

0

Како се наводи у саопштењу оргнаизатора "Један од пет милиона" студенти и професори морају да стану "заједно у борби против уништавања институција и друштвених вредности".

Организатори протеста „Један од пет милиона“ у Београду позвали су данас студенте, професоре, наставнике да се придруже „градјанима који се боре за побољшање својих права гарантована Уставом и законима Србије“.

Како се наводи у саопштењу оргнаизатора „Један од пет милиона“ студенти и професори морају да стану „заједно у борби против уништавања институција и друштвених вредности“.

„Живимо у систему у коме се цене лажне дипломе и плагијати, а особе са таквим наративом урушавају систем вредности, школство, научне институције и битне објекте културног и историјског наследја“, наводи се у саопштењу и додаје да „студенти заједно са професорима морају да покажу јединство да би спречили даље разарање и узурпирање образовног и научног система и свих других друштвених аспеката од стране неадекватних и нешколованих лица“.

Организатори протеста су навели и да „поред квалитетних високошколских институција, студенти и професори захтевају и ревизију изборног закона, чиме би омогућили младим људима, као будућим учесницима у политичком животу, да слободно изгласавају своје легитимне представнике“.

„Укидање притиска на видно режимске медије, а самим тим и медијског мрака који ради искључиво у корист владајуће партије, потребно је да би се зауставила партократска узурпација свих држаних и друштвених институција“, навели су организатори и додали да „осудјују репресивне мере од стране власти усмерене према омладини, као и срамна медијска оправдања таквог понашања“.Организатори су казали да захтевају да се „никада више не понове хапшења младих људи, студената и средњошколаца, само зато што су се усудили да слободно мисле и да то јавно и кажу“.

Они су позвали све универзитете да у складу са својом аутономијом „прихвате одговорност и хитно формирају комисије које би ревидирале све дипломе и радове чија је оригиналност доведена у питање, а поготово дипломе актуелних и истакнутих личности са јавне сцене“.