Прочитај ми чланак

„МАМА, ЗАШТО СУ НА КОСОВУ УБИЈАЛИ ДЕЦУ!?” Прваке уплашио филм о мартовском погрому

0

Порушене упаљене куће, деца која плачу, мајке које наричу над погинулим синовима, сцене су које су потреселе малишане првог разреда београдске ОШ "Старина Новак" у Београду након што су одгледали документарни филм о погрому Срба на Косову 17. марта 2004. године, а родитељи се запитали да ли је ово примерено њиховом узрасту.

На дан када је обележено 20 година од овог тужног догађаја, ученицима у сколпу наставног програма предстваљен је овај документарац. Међутим, иако родитељи поздрављају учење о догађајима у савременој историји тврде и да су њихови малишани након часа уплашени препричавали сцене упаљених кућа и манастира.

Овај видео је представљен деци:

– Моја кћерка је дошла кући уплакана и питала ме је зашто Срби и Албанци нису могли да се договоре уместо да убијају децу, као и да ли ће сада Албанци доћи и нас да истерују из кућа? – објашњава нам једна од мајки.

Чињеница да су њихова деца, основици стари само седам или осам година гледала филм који садржи више него потресне сцене страдања, узнемирлиа је родитеље па су покуцали на врата директора тражећи оправдање за овакав поступак.

Међутим, иако су родитељи били јединствени у свом ставу да филм са овако потресним сценама није примерен деци поменутог узраста, директор ипак наводи да је емитовање овог документарца дугогодишња пракса.

Директор: Родитељи су дигли панику

– Ми смо тај филм добили од Министарства за рада још 2014. године када је обележавана 10. годишњица погрома. Емитовали смо га сваке године током часова деци свих разреда, осим прошле године. Никада деца нису била преплашена, ово је први пут да се тако нешто дешава. Више су родитељи подигли панику него што су се деца заиста уплашила – каже за „Блиц“, Влада Вучинић, директор Основне школе „Старина Новак“.

Родитеље првака највише брине какве последице код њихове деце може да произведе нечија одлука да се ученицима пусти више него потресан и „тежак документарац“.

Интернетом је пре 17. марта кренуо да кружи наводни допис у коме се препоручује да деци буде прочитан текст о мартовском погрому који као и филм садржи неке запањујуће детаље попут броја страдалих, уништених кућа, прогнаних људи, али и детаљног описа начина на који је извршено протеривање Срба.

Родитељи првака након емитовања спорног документарца постављају питање ко је одлучио да овакав материјал буде емитован и доступан деци узраста између 7 и 8 година као и да ли ће неко сносити санкције, јер судећи према њиховим тврдњама запослени у школи пребацују одговорност са једних на друге, твредећи да одговорност није на њима.

„Мама, рат је грозан“

Како „Блиц“ сазнаје, емитовање сличних видеа у београдским школама није тако ретка пракса када се обележавају поједини трагични догађаји, те је прошле године, приликом обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата, у једној основној школи у Београду пуштен документарац о овом рату. Ефекат код деце је био сличан.

– Потпуно сам била изненађења чињеницом да је овако нешто пуштено деци. Моје дете је дошло кући и кроз сузе рекло како је рат грозан, да не зна зашто људи ратују и да је јако тужно јер је све то видело – прича један од родитеља.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!