Прочитај ми чланак

СРБИ СУ СЕ ОДУВЕК ПЛАШИЛИ ТОДОРОВЕ СУБОТЕ: Данас је веома битно да урадите ово

0

Мало ко од млађих генерација зна причу о мрачном јахачу на хромом коњу

Данас је прва субота Васкршњег поста и као увек до сада, Срби празнују Светог Теодора, у народу познат као Тодорова субота.

Foto: Shutterstock

Као и о сваком свецу, па и овом, са колена на колено су се преносила предања о данашњем дану, Свецу и његовим подвизима. Иако млађе генерације не знају причу о мрачном коњанику на хромом коњу који доноси правду, и дан данас се слепо придржавају неких правила која бране ово или оно, у зависности од краја из кога долазе.

Нека предања кажу да је Свети Теодор имао моћ да управља змијама, па када је видео да уједају људе, одузео им је ноге. Друга прича је о томе како је овај светац заштитник стоке, а нарочито коња. Док у појединим крајевима постоје потпуно бајковите приче о томе како роде поткивају своје невидљиве коње да би на време стигле у наше крајеве за Младенце.

Без обзира колико су ове приче бизарне, већина Срба ће се данас прекрстити и одустати од многих послова како би испоштовала овог свеца.

Тодорова субота не би требала да буде разлог вашег страха. Истинска вера у Бога је једини прави разлог да се молите и стрепите.

Тодорова субота није дан када се жеље испуњавају. Вера је много више од прича, жеља и хтења.

Никакав страх од Свеца не би требао да вас натера да постите и да се молите, то долази из душе из чисте жеље…

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!