ЧИМЕ ШЕСТ ГОДИНА ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ и бивши премијер замајава Србе

0

Од доласка на власт 2012. године када је Српска напредна странка (СНС) формирала са СПС Владу Србије и председник Србије постао Томислав Николић, а потпредседник владе Александар Вучић ова партија, а посебно Вучић, бавила се питањем решавања положаја и статуса Косова и Метохије.

Покушавао је Николић да о томе нешто каже, напише и јавно објави неке резолуције, декларације, предлоге и програме, али га је у томе сваки пут ефикасно и брзо омео Вучић, јер је преузео кормило партије a потом и Владе Србије. Па је тако наглашавано да Т. Николић прекорачује овлашћења кад се на било који начин бави Косметом – јер је то, по Вучићу, изричит посао и надлежност Владе Србије.

Било је јасно да се ставови Николића и Вучића увелико разликују кад је у питању став о положају и статусу Косова и Метохије. И друго, било је јасно да Влада Србије нема никаву политичку платформу или програм шта и како да предузима око своје покрајине.

Самовољно противуставно деловање

Тако је Николић и сав његов утицај као председника Србије елегантно елиминисан већ у другој години владавине СНС, и од почетка 2014. године он је постао протоколарна фигура, без икакавог значајнијег политичког утицаја и у СНС и у политичком животу Србије. Николић је уствари био маргинализован, политички мртав.

Вучић је у то доба интензивирао Бриселске преговоре и испуњавао без поговора све налоге које су од Србије тражиле главне земље ЕУ, представница и посредник у преговорима Ф. Могерини, и Ангела Меркел, најјача политичка личност ЕУ. Све зарад сулудог, утопијског пута Србије ка ЕУ.

Кад је испунио све тражене налоге и послове које су наметале ЕУ, уз снажну подршку САД и Немачке, а у интересу квази државе Косово настао је проблем, јер Шиптари нису хтели ни по коју цену да испуне једино што су потписали и договорили у Бриселском споразуму: стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

И тако је Бриселски споразум једнострано испуњен од стране власти Србије, а од Шиптара су почели да стижу и нови захтеви за формирање Војске Косова; па брисање граница са Албанијом; и на крају, у знак освете што нису примљени у Интерпол, и што неке земље повлаче признање „државе Косова“ уведене су таксе од 100 одсто на сву робу из Србије и БиХ.

У овој бесној и љутитој антисрпској кампањи Шиптара главни захтев је остао да Србија призна независност Косова и Метохије и омогући му пријем у међународне организације, посебно у УН.

Столица у УН стални главни циљ сепаратистичке власти у Приштини

Треба нагласити да су све ове поступке, радње и конкретне политичке акције лажних приштинских власти снажно и стално подржавале САД, главни ментор Приштине, а уз њих, како се сада показало, и власти и владе В. Британије и Немачке.

У овом вишегодишњем замлаћивању Србије некавим извесним путем ка ЕУ, уколико уреди односе са суседном Приштином, у Србији нико не зна ни данас на којим основама је председник Србије водио и води преговоре са ЕУ, САД и представницима квази државе Косово.

Колико се зна, Србија као држава нема никакву платформу о преговорима поводом Косова и Метохије коју би предложила Влада Србије, председник Србије или парламент Србије, а који би био усвојен као званични државни документ!

Ниједан сличан државни документ или пројекат по том питању не постоји и није јасно с којим правом и на основу којих овлашћења председник Србије води међународне преговоре у Бриуселу и преговора са Шиптарима из Приштине.

Ни Скупштина ни Влада Србије га нису овластиле да преговора у име Србије, бар то јавности није познато, а он по Уставу на то нема право. А толико пута је раније на то и сам упозоравао и „лупао шамаре“ Т. Николићу, док није постао апсолутни господар…

Оваквим начином бављења овим важним државним и националним питањем Вучић до сада није постигао ама баш ништа позитивно ни добро по Србију и Србе. А показао је самовољу и безакоње.

Зашто он, као председник Србије, ради на незаконит и неуставан начин то само он зна, али у сваком случају крши демократске процедуре и правила која подразумевају јавну расправу у парламенту о овако важном питању. Вучић неуставно преговора и о делу територије Србије, најављује трговину територијом сопствене замље чији интегритет је дужан да штити и за шта се заклео и под кривичном и моралном одговорношћу. Он самовољно одлучује и пресуђује без изјашњавања и Владе и Скупштине Србије о овом проблему.

Вучић не полаже рачун грађанима за политику коју спроводи о Космету

Он до сада није поднео никакав извештај Влади или Скупштини о томе шта годинама преговора поводом Косова и Метохије и с којим циљем води те разговоре!? То је посебна драскост и израз апсолутистичке владавине са функције председника, која му не даје таква овлашћења.

Он је на полагање рачуна обавезан по сваком од неколико кључних политичких и државних правила и основних закона и по Уставу Србије. На то га обавезује и функција на којој се налази, јер би требало да представља грађане Србије и да им полаже рачуна за своје деловање и поступке.

На основу досадашњег деловања не може се ништа друго закључити до тога да он замајава грађане Србије и води унапред изгубљену битку. Изгледа као да је много тога билатерално договорио са својим менторима из Европе и Америке, али да је део ствари који је уписан међу обавезама шиптарске стране избрисан. Тачније обавезе Шиптара нису испуњене, а он је у име Србије испунио све што су странци оличени у САД, НАТО и ЕУ тражили.

Изгледа да су га наводни пријатељи из Европе (Немачка и други), како их је он сам квалификовао, издали и преварили, па он то сада признаје и каже да се чуди, разочаран је и изненађен. А могуће је да и у томе, по обичају, само глумата.

Вучићево деловање на штету интереса Србије

Уместо да предложи Влади и парламенту документ о државној стратегији Србије и на дневни ред међународних преговора постави питање државне имовине Србије и приватне имовине Срба на Косову и Метохији , која вреди стотине милиона евра; уместо да тражи одлуку о укидању Војске Косова која је потпуно незаконита; уместо да тражи увођење у будуће разговоре Русије; да захтева поштовање и спровођење Резолуције УН 1244, оснивање ЗСО, он сваки дан кукумавчи, рида, плаче о укидању такси, које су заиста најмање важне у низу уставних, државних и националних питања које смо истакли.

Вучић се по сваку цену упиње, грчи да „заврши“ причу о Космету, да проблем брзо „реши“ . Нико га на то не тера, нити га је ико овластио, али он сам је, онако препаметан, умислио да он то може, можда и зато што је западним међународним факторима нешто обећао, тим својим вајним и лажним пријатељима са Запада као што су Немачка (Меркел), Француска (Макрон), Британија (Меј), а вероватно и челницима САД.

И још је почео да шири причу о некавом разграничењу српске земље (територије) са српском земљом?! Нико, у Србији не зна о чему се ту ради! А требало би да знају први Срби шта то њихово предаје, продаје и тргује вајни председник сасвим неовлашћено и супротно Уставу Србије!?

Уз сву ову дугу и мучну невољу са штеточинским деловањем Вучића грађани Србије имају проблем и са неодлучном опозицијом. Она нити шта предлаже, а на све Вучићеве брљотине касно, млако или неадекватно реагује. Као да чека да он до краја забрља па да га нападну што је баш тако учинио.

Уместо да трајно напусте парламент у знак протеста, јер се о виталном државном и националном питању не расправља годинама у парламенту, и уз то, председник Србије делује антиуставно – опозиција, овако разједињена, делом омогућава апсолутисти и диктатору Вучићу да ради ово што ради.

На крају, и Српска академија наука и уметности (САНУ) се понаша незаинтересовано, као нека туђа и неутрална институција, а решава се судбоносно питање државе Србије и дела њене територије. Више се у ова питања мешају Уједињене Нације (иако од Србије развлашћене), него САНУ! Тужно али истинито.

И деловање Српске православне цркве (СПЦ) као да је нечим спутано, ограничено кад је Космет у питању. Оно се своди само на реаговање да је СПЦ против поделе и против предавања целог Косова и Метохије у руке туђина. Значајније и јасније, конкретне иницијативе, или пројекта, бар званично, из СПЦ нема чак и кад је у питању заштита православних светиња на КиМ и њен сопствени положај. Ако Синод чека да им и то „среди“ Вучић, биће то врло нереално очекивање.

Србију због свега наведеног не очекују никакве добре опције у решавању питања Косова и Метохије, јер власти немају никакву прокламовану званичну политику и јасне принципе којом би могле да бране у преговорима положај Космета у саставу Србије и за коју би могла да траже подршку у међународној јавности и у великом делу света који је наклоњен Србији (Русија, Кина, Шпанија, Румунија, Словачка…)

Једноставно, оваква политика председника Србије је погибељна за грађане и државу. Испада да Србија и српски народ против себе, поред НАТО, САД, и ЕУ имају и садашњу српску власт која предњачи у гажењу српских националних и државотворних интереса.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

4 коментара “ЧИМЕ ШЕСТ ГОДИНА ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ и бивши премијер замајава Србе

 1. Љубомир Ђурашиновић каже:

  па ако погледамо *историју његовог политичког успона* схватићемо суноврат једне просте душе у најтамније одаје свог себичлука,похлепе иегоизма.Од постављања за *првог подпредседника Владе*,ма шта то значило у суштини,видећемо једно болесно дете! Наравно да фолира да је изненађен,повређен и шта већ не,неби он дошао до фотеље НИКАД да није обећавао све и свашта тајним службама других земаља!!! Па један шугави борис тадић није извео педере на улице да марширају,овај је знао како се увлачи у шупак окупаторима! алибаба,уверен сам,НЕМА своје мишљење,није га никад ни имао јер је и код шешељуге био главни за лапрдање и ношење гајби са пивом.Никад није ни био неки радикал,на ТВ је изговарао речи које су годиле народу само да би био у жижи интересовања,да би га народ слушао и упамтио.Преко ноћи је,гле,постао европејац,либерал…нееее,није он ни то,у оно време се увлачио шешељуги и ТВ екранима,сад је отишао километар даље и увлачи се светским либералима и фашистима,али овима МОРА да ОДРАДИ то лапрдање иначееееее…ха ха,јбг,зна се….фарса,бре,он ће наставити даље са својим поступцима јер ми НЕМАМО генерале,родољубе…понављам,НАТО му је одлично прокрчио пут,генерали су по затворима и пензијама,побијени,помрли…у генералштабу је послушна боранија,контролисана боранија,ГЕНЕТСКА…у полицији слина…опозиција? И то је смешно,па ми ни опозицију НЕМАМО…проћи ће то пременагање пошто реакције озбиљне нема и хохштаплер ће да настави свој рад…а кад га одради опет ће бити оно ха ха,јбг зна се од малопе,јер је то дете превише знало…………………….

 2. Mika Mikic каже:

  Ако тражимо ону крајњу, завршну одредницу како је могуће да је једна будала оволико уништила сваку прилику Србије и сатрла сваку наду за боље сутра, онда је крајње објашњење дао Ник у свом коментару.
  АВ је озбиљно, без претеривања, стварно озбиљан психијатријски случај. Нас води дубоко поремећен човек и то на најгори могући начин, потпуном и чак јавном издајом свих српских интереса, Устава и закона.

 3. поп Ђоле што га срБи не воле каже:

  Вучић годинама, по разним државним и националним питањима изводи државне ударе, тј. ПРЕКОРАЧУЈЕ СВОЈА ЗАКОНСКА ОВЛАШЋЕЊА.
  Било као председник владе, било као Председник републике. Али није кривица на њему, него на Србима који то трпе.
  Ни у једној земљи се не праштају изневерена предизборна обећања, а у Србији се прашта ЧАК И ПОТПУНО СУПРОТНО ДЕЛОВАЊЕ од онога на које су се реформисани радикали и Вучић заклињали.
  Французи се туку на улицама са полицијом губе учи, делове тела и гину а у Србији се – ШЕТА ??? И то са обавезним флашицама воде, да деца не дехидрирају….:(((

  1. Посматрач каже:

   Зар мислите да је то случајно?
   Нема шансе.
   Па то прекорачење законских овлашћења опозиција озбиљно (у складу са законом) не покушава углавном ни да оспори осим што га млако медијски критикује АВ због реченог.
   Ништа кривичне пријаве. Ништа конкретно. Све саме политичке медијске кабезе. Значи замајавање јавности.
   Закључак је да врана врани очи не вади и да би опозиција радила исто што и власт.
   Не замајава он само Србе. Он је успео и да ове из света замајава јер када неко о нечему преговара без платформе верификоване у парламенту онда он има само једну платформу а то је уставноправни систем своје земље. А то су Устав Србије, Резолуција УН СБ 1244 која је постала део правног система Србије а и остали међународни закони. Све што је ван тог оквира речено и договорено не важи. Изгледа да су и Албанци изгубили живце јер су укапирали да су са Бриселским преговорима губили време.А у ЕУ су жестоко бесни јер су направљени будалама и на преговарачком терену где су мислили да су баје. И то не зато што је наш АВ много паметан већ зато што је вешто возан од српске дубоке државе а и бахат је (значи лак за манипулацију).
   Било које одступање од речене преговарачке платформе (Устав и рез. 1244) државне функционере доводи у незгодан положај јер су они службена лица која су ригорозно санкционисана Кривичним закоником.
   Да су институције у Србији јаке већ би АВ и сарадници били на издржавању доживотних казни затвора (кумулативно изрицање казне). Или су слабе тачно онолико колико српској дубокој држави треба а одједном има да ојачају кад затреба. :)
   Изгледа да су и ови преваранти са Запада са којима преговара укапирали какав је па га пуштају низ воду јер им такав не треба (због преговарачког стила његова обећања не вреде много јер их није могуће верификовати у парламенту).
   Због велике инвестиције у агентурне мреже у Србији гледају да сачувају мреже у власти и опозицији уз минималне губитке (да не дођу људи из проруских мрежа).
   И ови који мисле да ће Запад бити стално уз АВ греше. Они ће бити уз било кога ко им је користан. АВ им више није користан јер не може да им испоручи оно што траже од њега. Већ су обављени преговори са резервним играчима који су обећали да ће бити лукавији у испоруци онога што Запад тражи.
   АВ је то укапирао али је прилично немоћан.
   Немоћ илуструје и пропала кампања „Будућност Србије“ али и немогућност да промени Устав Србије.

Оставите одговор