Прочитај ми чланак

И ЛЕКАРИ И ФАРМАЦЕУТИ се придружују протестима

0

Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије изјавио је у Дану уживо, говорећи о подршци тог синдиката протестима "Један од пет милиона", да знају шта то носи, али да су били присиљени, јер се, како каже, нигде не чује глас струке. "Здравствени систем нам је пред колапсом", каже Панић.

Панић је рекао да су они пре две и по године пред Владом имали протест који је тада, како каже, био у вези са законом.

„Та наша борба се наставила сада, пошто видимо да постоји опште незадовољство грађана. Придруживање протестним шетњама јесте поново наш избор, као и пре две и по године, да се у своје слободно време обратимо, односно штрајкујемо у свом слободном времену, јер сматрамо да би много већи проблем био за Владу када бисмо позвали на генерални штрајк“, каже Панић.

Додаје да сматрају да се Министарство врло некоректно понаша према Синдикату лекара и фармацеута Србије, јер, како каже, они износе оно што су чињенице о организацији здравственог система.

Говорећи о подршци протестима „Један од пет милиона“, каже да су дуже вагали да ли ће преузети један овакав званичан потез.

„Главни одбор је већинским гласањем донео одлуку да подржимо мирне шетње незадовољних грађана. На сајту Министарства се појавила једна вест где нас 15. фебруара, после писма подршке оптужују и сврставају у политичке организације које се крију иза синдиката. То је оно што смо очекивали“, каже он.

Истиче да знају шта ово носи, али да су били присиљени, јер се, како каже, нигде не чује глас струке.

„Прегледамо уместо 35, по 70 пацијената дневно, а неке колеге и по 100, 120 у амбулантама. Здравствени систем нам је пред колапсом“, каже Панић.

Каже да је ово „борба за здравство Србије, првенствено за грађане“.

„Ово што се ми жалимо, на крају се највише рефлектује на саме пацијенте. Молимо и пацијенте да нас разумеју, да је прописано 35 пацијената, а да често треба да прегледамо и 70. Некада радимо брже, некад смо мало нервозни, али се трудимо да свој посао одрадимо како треба“, каже Раде Панић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!