Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): СПЦ је увек била на страни народа, тако треба и да остане

0

„Извор дестабилизације Србије није споља, већ изнутра и налази се на месту председника Србије који је постао уставорушитељ”, каже се у саопштењу председника Српског покрета Двери, Бошка Обрадовић. У саопштењу се још и додаје:

Немам ни најмање сумње да ће СПЦ, као у протеклих 800 година, увек бити на страни свога народа и солидарисати се са свим проблемима са којима се народ суочава. Медији под контролом власти су пропустили да пренесу део Патријархове изјаве у којој он апелује на власт да држава и државни органи имају обавезу да се више ангажују на стварању демократске атмосфере, мира и сарадње у друштву, на решавању проблема свих слојева, поготову оних који својим високим образовањем и знањем треба да буду узор.

Ово је намерно изостављено јер представља директну критику власти управо у правцу онога што су захтеви протеста широм Србије.

Могу да разумем и саглашавам се са тим да у времену спољњих притисака треба чувати унутрашње јединство и стабилност државе, али у овом тренутку главни извор дестабилизације Србије није споља већ изнутра. Србија је нестабилна зато што имамо ненормалну власт и председника који крши Устав, што су медији затворени за другачије мишљење, а избори тотално обесмишљени, што не функционишу државне институције, а све полуге власти су у рукама једног човека – уставорушитеља.    

Немам дилему да ће се СПЦ и овога пута ставити на страну народа као што је то у своје време учинио блаженопочивши Патријарх Павле и 1991. и 1997. године током народних протеста против тадашње власти.

Сигуран сам да нема никог у СПЦ ко је спреман да стане на страну актуелне власти која размишља о разграничењу са Албанцима на КиМ и признању лажне државе Косова, по којима би Пећка Патријаршија као историјско седиште СПЦ остала ван граница Србије.

Светосавска СПЦ, која ове године обележава 800 година од проглашења самосталности, не може и неће себи дозволити било какву подршку режиму који је спреман да се одрекне Косова и Метохије, што је уосталом наглашено у закључцима оба прошлогодишња Сабора свих архијереја СПЦ.

Напротив, уверен сам да ће се СПЦ ставити на страну народа који ће устати у одбрану КиМ у саставу Србије, као што данас устаје широм Србије управо у заштиту демократије, мира и сарадње у друштву, као и решавања нагомиланих социјалних проблема које производи актуелна власт.  

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!