Прочитај ми чланак

АДВОКАТ ЖУТИХ ПРСЛУКА: Демонстранти у Француској хоће непосредну демократију

0

Интернет портал "Глобалист" доноси екслузивни интервју са Филипом де Веулом, адвокатом „жутих прслука“ који нам је изнео неке до сада непознате детаље о захтевима демонстраната у Француској

Ви сте адвокат колектива „жутих прсслука“ тако да нема позваније особе која може да нам каже у каквом су статусу тренутно протести у Француској. Делује да је после првобитне грубе реакције власти Емануел Макрон на крају атерирао. Да ли тренутно има у притвору припадника „жутих прслука“ и да ли се воде неки сутски процеси?

Много је људи је приведено, и полиција по закону има право да их држи у притвору 24 сата. Али има и случајева мојих клијената, њих око 40, су заустављени и држани 17 сати јер су долазили аутобусом из Јуре у Парис, дакле без да су и присуствовали било каквим протестима. Ухапшени су и суђени за ношење белих шлемова, наочара, маске што све није забрањено законом.

То је урадјено да би их зауставили да доју у Париз. Има много оваквих слуцајева по целој Француској. Нажалост има још и горих ситуација као например случај Жан Марк Мицхауд који је изгубио око јер је добио гумени метак у десно око док је бранио своју супругу у Бордоу током протеста 8 децембра.

Какав је утицај „жутих прслука“ на друштво Француској?

За сад је тешко да се види утицај протеста и “жутих прслука” на француско друштво и политички систем јер су релативно млад покрет који делује тек месец дана, али једно је сигурно, а то је да је је у питању један изузетно јак покрет. Већ сада могу да утичу на потезе Владе која је иначе компромитована од технократа у њој. Овакав резултат, какав имају “жути прслуци” не може да постигне ни опозиција.

Јачина овог покрета лежи у томе што немају званично лидера, хијерархију, нити организацију. Њихов протест је прави, легитиман. Они желе бољи живот јер са њиховим платама не могу да приуште себи нормалан живот и желе транспарентну демократију. Њихов први захтев је оставка председника Емануела Макрона и изјашњавање на градјанском инцијативном референдум чиме би се направио тај корак ка непосредној демократији.

Колико је политика умешана у протесте „жутих пруслука“ и на који начин мислите да ће протести утицати на резултат избора за Европски парламент у мају наредне године?

Сигурно је да це ово утицати на ЕУ изборе, Али сачекајмо да видимо шта ће да се деси у недељама које следе. Ускоро ће се моћи дати прецизна анализа. Можемо одмах рећи да ће утицати КАТАСТРОФАЛНО на владајућу партију, тачније партију председника Макрона. Ја бих волео да додам да “жути прслуци” не желе да буду изманипулисани од НИЈЕДНЕ политичке партиије у Француској. И нема ниједном “политичког имена” иза протеста нити се јавља из протеста. “Жути прслуци” желе да укину В републику установљену од стране Де Гола. Желе да изгласају за нови градјански сабор да обнови институције.

Да ли су по Вашем мишљењу „жути прслуци“ нека врста контра-револуције оној из 1968. или су наставак тог процеса?

Овај протест “жутих прслука” долази од Француског народа из целе земље. У “жутим прслуцима” присутне су све професије, генерације, политичка мисљења од крајње левице до крајње деснице укључујући и људе који су гласали за Макрона.

Поприлично је другачије од протеста 1968 године. У то доба, економија француске је била добра а Председник Де Гол је био изузетно цењен. Протест је долазио од размажених студената који су желели да сруше Де Голов режим. Били су тада подржани су од стране радничких синдиката да би добили боље социјалне законе. “Жути прслуци” се могуе назвати “француским будјењем” против миграната, ЕУ технократије, против мундијализма. Вецина зутих прслука није против Европе али је против фискалне политике и правила ЕУ која захтева огромне будзетска давања. Француска даје ЕУ 53 милијарде евра.

Словите за познаваоца прилика на Балкану, како Вам се чини потез тзв. Републике Косово да мимо свих међународних норми формира војску?

Јако сам изненадјен са одлуком да косовска влада формира војску. За шта?! Они већ имају полицијске снаге што је довољно за очување реда и мира и није противно међународним уговорима. Формирање восјке се може протумачити као јасна претња Србији. Такође, још више сам изненадјен подрском коју су добили од власти у САД јер је председник Трамп рекао да се неће мешати у унутрашња питања других држава.

Председник Србије има сва права и легитимитет да се надје са председником Трампом и објасни му ситуацију у четири ока. Вероватно су албански лобистицки кругови много јаки у Вашингтону, али мисим да српска висока политика и дипломатија може и треба да донесе нека додатна објашњења влади САД.

За крај, где видите Србију у односу на процес успостављен протетсима „жутих прислука“ у Француској?

Тешко је да одговорим на ово питање јер не видим како би се овај вид протеста и захтева какве имају “жути прслуци” могао применити у Србији. Али мислим да велика већина народа у Србији разуме протесте “жутих прслука” и да их подржавају. Успут да поменем да се “жути прслуци” ипак шире свуда: Белгија, Холандија, Немацка, Израел, Канада… Ста је следеце?

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!