Прочитај ми чланак

СВИ ЧЕСТИТАЈУ, А НАРОД ОЧАЈАН Први дан у држави са новим именом, шта кажу Грци?

0

Иако је прошлогодишњи референдум пропао, а пошто им је у међувремену објашњено да је био необавезан, Македонци су осванули у држави са новим именом.

Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио је да Сједињене Америчке Државе поздрављају одлуку македонског Собрања о усвајању уставних амандмана неопходних за ратификацију Преспанског споразума са Грчком.

„Македонски лидери демонстрирали су визију, храброст и истрајност у настојању да пронадју решење за спор око имена које ће омогућити Македонији да с правом заузме своје место у НАТО и ЕУ као Република Северна Македонија“, каже се у саопштењу Стејт департмента.

САД виде то као историјску шансу за унапредјење стабилности, безбедности и просперитета широм региона, указао је Помпео.

А Србија сада има јужног суседа са северњачким именом – Република Северна Македонија.

Собрање у Скопљу је двотрећинском већином подржало Уставне измене, које омогућавају потврду Преспанског споразума. Из Брисела, истог трена, срдачне честитке уз поруку да је европска будућност на дохват руке. А шта кажу Грци?

„Успели смо. Коначна потврда нашег идентитета и језика. Имамо праведно решење. Садашњи Устав и закони су побољшани захваљујући вашем конструктивном ставу којим поново консолидујете македонски идентитет“, изјавио је македонски премијер Зоран Заев.

Они који су против одлуке данима су се окупљали испред Собрања, надајући се да Заев неће успети да намакне потребну већину.

„Македонија ће победити, будите уверени у то. Нећемо ово дозволити. Македонија Македонцима“, чуло се на протестима

Седници нису присуствовали посланици опозиционе ВМРО ДПМНЕ, а одлуку су назвали издајом. А неки донедавни посланици ВМРО-а упарво су помогли да се обезбеде потребни гласови.

„Захтевамо распуштање парламента и сазивање ванредних парламентарних избора, заједно са председничким у складу са законским прописима. Народ ће се изјаснити какву Македонију жели, Северну Македонију која је понижена или Македонију поносну, напредну и поштовану“, казао је председник опозиционе македонске странке ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Док Алексис Ципрас упућује честитке Заеву, међу Грцима незадовољство.

„Очекивао сам овакву одлуку од Скопља, али не и од грчких политичара. За мене неприхватљиво“, „Не желимо да ово наши политичари подрже. Међутим, то је воља политичара, а ово жеља грађана, а то није исто“, поручили су Грци.

Честитке премијеру Македоније стигле су и од Могеринијеве, Столтенберга и већине европских лидера, а сам Заев Македонцима је честитао на Фејсбуку.

„Честитам грађанима и посланицима што су преузели одговорност за уставне измене које нам омогућавају да отворимо врата НАТО-а и ЕУ за нашу земљу. Хвала генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтнебергу за честитке свим грађанима због овог историјског успеха и нових перспектива које се отварају“, написао је Заев..

Окончање вишедеценијског спора са Грчком требало би значајно да скрати пут Македонаца ка ЕУ и НАТО-у.

„Одлука Собрања потврда тезе о ‘великој Албанији'“

„Не плашимо се избора“

Бивши министар спољних послова Грчке и бивши председник грчке странке ПАСОК Евангелос Венизелос рекао је да грчки премијер има неопходну већину у парламенту за ратификацију Споразума из Преспе и за изгласавање поверења влади, преноси а1он.мк.

Мислим да је господин Ципрас био веома јасан у његовом последњем интервјуу, а то указује да је регулисао, односно привукао посланике из странке Независни Грци, као и посланике из других мањих странака који немају традицију и вредности, и тако обезбедио већину за ратификацију споразума и изгласања поверење влади”, истакао је Венизелос.

Венизелос тврди да Ципраса “не занимају прави демократски легитимитет и прави однос са друштвом, већ само како да остане на власти”, што је, како он оцењује, “терет перспективама за опоравак земље”.

Против Споразума из Преспе “Комитет за борбу за Македонују” следеће недеље (20. јануара) заказао је протест на атинском тргу Синтагма.

Како се истиче из “Комитета за борбу за Македонију”, они неће одступити ни једно слово од светог имена Македонија.

“Грчка влада каже да су Грци убеђени у бенефите које су добили овим споразумом. Да им докажемо да греше. Упућујемо општи позив свим Грцима да дођу на још један велики скуп у последњем тренутку како би се зауставила предаја Македоније, у недељу (20. јануара). То је једини демократски начин да се одустане од гласања у парламенту. Али ако одлуче да то учине, поново ћемо бити тамо”, пише у саопштењу “Комитета за борбу за Македонију”.