Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О ПЛАТИ ОД 500 ЕВРА: Погрешио сам у процени…

0

Александар Вучић најављује да ће предложити премијерки да се лекарима и медицинским сестрама плате повећају за још 15 одсто, ако раст БДП-а буде преко 3 одсто.

„Ако бисмо увећали суфицит у буџету, ако бисмо имали раст преко три одсто, онда би моја идеја и моја молба Ани Брнабић била да идемо с повећањем од најмање 15 одсто за њих, и то додатно, кумулативно на ових 12 плус 10“, рекао је председник Вучић у интервјуу за портал Еспресо.

Он каже да му је министар здравља Златибор Лончар рекао да 90 или 95 одсто медицинских радника неће напустити Србију ако им плата буде увећана за 15 до 20 одсто, јер би у томе видели другачији тренд, другачији однос.

Он наводи да је из Србије пропорционално мањи одлив него из Хрватске, Бугарске и Румуније, али да је огроман и да је штета језива.

Навео је и да ће прекретница бити кад просечна плата пређе 800 или 900 евра и да ће тада људи престати да одлазе, односно почети да враћају, као што је то било у случају Естоније.

На питање када ће то да се деси, каже да о томе не може да говори.

„Погрешио сам у процени раније кад сам рекао да ће до краја ове године просечна плата бити 500 евра, а било је 465 у јануару. Али, је свакако неупоредиво више него 320 евра или 330, колико је било пре неколико година. Говоримо о еврима, не о динарима, и то уз веома ниску стопу инфлације, која није 11 одсто као 2011, вец је два одсто“, каже Вучић.

Али, ако будемо имали овакве економске перформансе, раст преко три одсто, имамо шансе, јер ће успоравати светска економија, сматра он.

„2018. је била једна од најбољих у смислу фабрика које смо отварали, смањења незапослености, смањења јавног дуга, привредног раста… По свим параметрима, једна од најбољих година. Било би добро кад би 2019. била тако добра као 2018, али то нигде не можете да чујете“, констатује Вучић и каже да се „плаши краја 2019. и почетка 2020. године.“

„Много је дугова у свету, али уз ту успорену економију, ако будемо држали преко три одсто раста, није довољно, нећу да будем пресрећан, али то је добро. То би значило уз минималан дефицит и уз суфицит буџета да можемо даље да сманујемо јавни дуг, да можемо и даље да повећавамо плате и пензије и да људи могу да осећају бољи живот и стандард“, каже он.

Примећује, међутим, да ми Срби никад нећемо да кажемо да нам је боље.

„Код нас је увек лоше. Ако погледате кроз историју још од Првог српског устанка, а кад су то Срби мислили да им је боље? У које то време?“, пита Вучић.