Прочитај ми чланак

НАОРУЖАВАЊЕ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ У 2018.ГОДИНИ: Акценат на високопрецизним ракетама

0

Наменска предузећа која се налазе у оквиру државног концерна “Укроборонпром” су оквиру програма опремања украјинске армије за 2018.годину, испоручили око 2500 јединица високопрецизног оружја.

Како су рекли у информативној служби концерна “Укроборонпром”, акценат је био на испоруци средстава за противоклопну борбу. “У овој години јединицама украјинске армије испоручено неколико стотина ракетних противтенковских система који немају аналога у свету.

Ту су пре свега противтенковски ракетни систем (скр.ПТРС) “Стугна-П” кал.130(152мм)/домет 5км. Поред њега ту су ПТРС”Корсар” кал.107мм/домет 2,5км и ПТРС “Баријер” кал.130мм/домет 5км. Уз ове системе испоручена је и количина од неколико хиљада ракета различитог калибра који је призвела компанија “Луч”.

Један од основних приоритета призводног кластера за 2018.годину је била припрема наменских фабрика за производњу високопрецизног наоружања. Тако је по диригентском палицом компаније “Луч” развијена нова ракета “Ольха” за вишецевни бацач ракета 9К58 “Смерч”. Ради се о навођеном пројектилу у калибру 300мм, чији домет достиже 120км. Поред ове ракете конструктори ове компаније су развили и противбродску ракету “Нептун“ ефективног домета до 300км. Према пројекцији украјинског војно-индустријског комплекса мaсовније опремање армије ракетама “Ольха” је планирано за средину 2019.године.

Кључни приоритет украјинског војно-индустријског комплекса је усвајање у наоружање противбродске ракете “Нептун”. Ово ће украјинској армији омогућити остваривање контроле над северним и централним деловима Црног мора. У првом таласу ће овом ракетом  бити опремљени копнени ракетни системи класе земља-море. Касније се планира интеграција ове ракете на поморске и ваздушне борбене платформе. Према изворима произвођача, завршна фаза тестова копнене верзије ове ракете ће започети у првој половини наредне године.

Поред ових ракетних новитета украјински војно-индустријски комплекс интезивно ради на развоју нове гранате за абг у кал.40мм. Према речима људи који учествују у развију овог пројекта нова граната ће бити компатибилна са стандардима НАТО. Започела је и серијска производња ручних ракетних бацача РПО-16,који представљају копију руског “Шмеља”. Неколико стотина ових бацача са термобаричним ракетама је испоручено јединицама украјинске армије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!