Прочитај ми чланак

БРИТАНАЦ УЗЕО 8.000 ФУНТИ ЗА КЊИГУ О СРБИЈИ, а књиге још нема

0

Британац Кевин Шенон пре пет година препешачио је 900 километара кроз Србију. Уз подршку Туристичке организације Србије осетио је гостопримство српских домаћина и одлучио да о Србији напише књигу. Како би за то прикупио новац, покренуо је онлајн кампању. На рачун му је легло 8.000 фунти, али на адресе донатора књига никада није стигла.

Кевин Шенон. Британац, авантуриста, блогер – 2013. препешачио је Србију – од Суботице до Пријепоља и назад и постао медијска звезда.

„Наравно људи су га врло срдачно примили, фотографисали се са њим”, присећа се Ненад Благојевић, уредник портала Приче са душом. “Свима је то било невероватно да један Енглез, тако странац ето иде пешице по Србији.“

Пробао је Кевин српску пљескавицу и шљиву, видео како прасе у Срба иде на ражањ, али и како се партија на Егзиту. Иза авантуре стала је Туристичка организација Србије. ТОС је Британцу купио повратне карте Лондон – Београд, платио смештај у српској престоници, организовао водиче дуж Србије. То Кевину није било доста – сећа се Благојевић, аутор једног од бројних текстова о Шенону. „Написао ми је у мејлу да ме моли чак за помоћ, да му ако могу пронађем нека домаћиства која би га угостила и да мало то поделим на Фејсбуку, да га добри људи Србије приме на конак“, објашњава Благојевић.

Док је коначио, Кевину је синула идеја – да о Србији напише књигу. Обелоданио је графичко решење корица штива, обећао издање на српском и енглеском, али је за штампање затражио помоћ – шест и по хиљада фунти. 276 донатора за месец дана уплатило је чак осам хиљада фунти. Пресрећан је био Шенон успехом акције и најавио испоруку књиге за мај 2016. године, пише Н1.

„Међутим, пре две недеље добијем мејл на енглеском језику, на званичан мејл мог сајта, од једног од донатора који је јасно написао – ‘Господине, молимо да обратите пажњу на овај текст’ – са све линком, где ми он сугерише да ја тај текст избришем са мог сајта или да додам информацију да уопште пројекат није реализован, да књига није објављена, да је Кевин једноставно нестао и да они који су донирали тих 8.000 фунти не знају шта је са њим“, каже Благојевић.

Нисам побегао с новцем – пише уз извињење Кевин Шенон у одговору Н1 телевизији. Прстом упире у преводиоце на српски. Криви су што књига касни, јер, пише – неколико их је обећало да ће помоћи с преводом, али нису.

„Зашто се раније нисам огласио? Као што неки од вас већ знају, борим се са тешким проблемом менталног здравља, које је само погоршано овим пројектом, што ме је натерало да забијем главу у песак и да се повучем“, наводи Кевин у одоговору телевизији Н1.

Обећава – енглеско издање угледаће светло дана у марту 2019. У јануару ће, пак, у поход на преводиоца на српски.

ТОС: Шенон испоштовао договор, али је поступак с књигом сраман

А шта на све кажу у Туристичкој организацији Србије? Сраман је и недостојан поступак Шенона. Не крију да су га финансирали, али подећају да је обвезу да пише блог о Србији Британац испунио.

„Господин Шенон нам се обратио први пут 25. октобра 2012. године са молбом да му помогнемо у реализацији посете Србији коју би обавио у два наврата током 2013. године. У даљу комуникацију са господино Шеноном укључили смо ангажовану ПР агенцију у то време на британском тржишту, Миленијум ПР. После сусрета и разговора са господином Шеноном договрено је следеће: За прву посету Србији – авио карта Лондон-Београд-Лондон, 04.02-09.03.2013, цена 21.123 динара, смештај за једну ноћ у Београду, хотел Рекс, Сарајевска, аутобуску карту до Суботице; за другу посету Србији – авио карта Лондон-Београд-Лондон, 07.07 – 10.08.2013, 36.696 динара“, наводе из ТОС-а.

„Господин Шенон је током путовања објављивао постове на свом блогу. ТОС је преузимао те постове и даље их делио кроз своје друштвене мреже. У односу на договор постигнут пре почетка путовања, Кевин Шенон је у потпуности испоштовао своје обавезе према ТОС-у објавама на блогу и друштвеним медијима“, додају из те организације.

Ипак, Кевинове објаве је немогуће читати, јер портал једноставно – није у функцији.

„Пре неколико дана, тачније 29. новембра 2018. стигао нам је имејл, а односи се на упозоренеје о томе да је господин Шенон прикупио средства кроз краудфандинг кампању, а да књигу није одштампао. С обзиром на то да је за нас ово сазнање веома непријатно, имајући у виду да овакве врсте проблема могу изазвати негативне реакције и у односу на дестинацију, што нам никако није у интересу и није добро за имиџ Србије као дестинације, покушали смо да преко нашег ПР-а у Великој Британији ступимо у контакт са господином Шеноном, нажалост за сада безуспешно. Наравно да смо видели и да је блог угашен“, наводе из ТОС-а и истичу да никада нису пружили ни финансијску нити било коју другу врсту подршке издавању књиге Кевина Шенона.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!