Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Како СНС кажњава локалне самоуправе где је на власти опозиција

0

Тамо где су на власти други, а не Српска напредна странка, тамо су локална самоуправа и грађани кажњени.

За те управе и те пореске обвезнике нема помоћи Републике. Тако у 2017. години ниједан динар из буџетске резерве није уплаћен локалним управама у Шапцу и Чајетини. Параћин је из републичких резерви добио 290.000 евра.

О оваквом непринципијелном односу републичких власти према опозиционим локалним управама говорио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић пред члановима Савета Европе у Стразбуру. Зеленовић је истакао да се та средства из републичких резерви деле без икаквих правила.

Илустративно је да ни министар државне управе и локалне самоуправе не зна на који начин се додељује новац из текућих буџетских резерви. Такође, нико не може да утврди које тело у Влади РС одлучује о расподели новца из буџетских резерви. Финансијски извештаји о томе се држе у тајности.

Ова средства се деле без икаквих правила. Нема критеријума, нема огласа, ни позива за локалне самоуправе.

Град Београд је 2017. године добио средства из буџетских резерви, а ове године четири милиона евра, која ће потрошити на кићење града.

Зајечар је прошле године добио 3,6 милиона евра из текућих буџетских резерви, јер је градоначелник Бошко Ничић прешао у Српску напредну странку и тако обмануо грађане који су гласали за њега. Зајечар је пример политичке преваре која је плаћена из буџета Републике Србије. И овим је прекршена Европска повеља о локалној самоуправи.

Пада у очи да само Град Шабац није добио средства из буџетске резерве ако се упореде градовима сличне величине (градовима који имају од 100 до 150 хиљада становника).

Градови сличне величине су у 2017. години добили значајна средства. На пример Лесковац, који је укупно у 2017. години добио 12 милиона евра; Крушевац 4,4 милиона евра; Краљево 6,75 милиона евра; Крагујевац 7,2 милиона евра и Ниш 7,8 милиона евра (колона четири у табели).

Није ово једини вид дискриминације. Републички фонд за развој никада није испунио своју уговорну обавезу и исплатио Шапцу милион евра за изградњу Градског базена. У том послу Шабац и Република су били партнери, град је своју обавезу испунио, држава није.

Истовремено републичка администрација је блокирала могућност града да управља својом имовином, што Шабац кошта четири милиона евра.

Такође, ни Општина Чајетина није добила ништа из текућих буџетских резерви иако гради највећу панорамску гондолу на свету вредну 13 милиона евра. Истовремено Влада Републике Србије донела је одлуку да уместо Општине Чајетина управља грађевинским земљиштем.

Расподели средстава из републичког буџета немогуће је ући у траг јер Завршни рачун није усвојен у последњих шест година. Извештај Државне ревизорске институције (ДРИ) о пословању Владе за 2017. годину, који је израђен и постоји, није доступан јавности. То је такође грубо кршење важећих прописа, односно Закона на ДРИ.

Владимир Тошков: Аутомобили и опасни момци

Међу документима која су предата члановима Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру налази се и изјава Владимира Тошкова из Панчева, који је је као члан бирачког одбора прибележио изборне неправилности и механизам како владајућа странка долази до „сигурних“ гласова. Преносимо његову изјаву у целини.

Ја, доле потписани, Владимир Тошков, под пуном материјалном и кривичном одговорношћу, дајем следећу изјаву.

„Дана 2. априла 2017 године у Панчеву за време одржавања избора за председника Републике Србије као заменик председника бирачког одбора исред бирачког места 62 приметио сам следеће активности. Испред бирачког места приметио сам мушкарца и жену са списком и људе који им прилазе, гледају у списак и одлазе на гласање. Када сам им пришао и питао какав им је то списак и да ли могу да ми га покажу, они су отишли. Ја сам то све снимио мобилним телефоном и видео се налази на Јутјубу, на мом каналу Владимир Тошков.

Особе на снимку се зову Јасмина Вујовић и Јован Мајсторовић, обоје чланови СНС. Након што су отишли појавила су се три аутомобила из кога је изашло 12 особа, из града их познајем као опасне момке а међу њима сам препознао Дејана Симеуновића званог Симке, који је био и осуђен за убиство али је на чудан начин ослобођен (податке о том случају можете пронаћи на интернету).

Ја сам радио све изборе као члан бирачког одбора од 2003. до 2018. и такви случајеви ми пре 2017. нису били познати па сам почео да се распитујем о чему се ту ради и сазнао следеће, чланови СНС пре избора иду по кућама, јавним предузећима, обилазе квартове са социјално угроженим становништвом и траже своје сигурне гласове, запосленима прете да ће остати без посла, социјално угроженима нуде пакете са храном или директно нуде новац а незапосленима обећавају посао а заузврат да гласају за СНС. Када све те људе попишу, стављају их на тај списак.

НЈихови чланови који су функционери вишег ранга имају задатак да нађу 50 људи који ће гласати за њих, онда се имена, презимена и матични бројеви стављају на тај списак. Када дође дан избора, преко људи испред бирачких места врши се строга контрола људи који су изашли на изборе и то тачно по сатницама до 10:00, 13:00 и 17:00 часова. Ако се деси да неко до 17:00 часова не изађе на изборе, онда долази посебан тим који се састоји углавном од млађих мушкараца крупног раста и поприлично застрашујућег изгледа и на силу води људе на гласање, најчешће се сама сила и не примењује јер се људи и сами уплаше.

Активисте које учествују у овоме плаћају у готовом новцу са 2.000 динара и исплаћују дан након избора у готовом новцу“, наводи се у изјави.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!