Прочитај ми чланак

ИМА ЛИ КРАЈА ТРОВАЊУ? Птице падају као покошене, смртоносни пестициди …

0

Птице на ободу вршачког атара и даље падају - као покошене. Мештани захтевају да власник заоре спорну њиву

УЗРОК масовног угинућа птица, који се крајем прошле недеље догодио на омањој њиви на ободу Вршца, дефинитивно је – тровање. То је потврђено после обдукције лешева, док ће се другим анализама утврдити да ли је до помора дошло због строго забрањеног пестицида фурадан, којим је, како се сумња, третирано семе пшенице које су угинуле птице јеле.

Фото Друштво за заштиту птица

Власник њиве Милан Стојић тврди да није користио недозвољена средства, те да је пре десетак дана посејао семе купљено у једној пољопривредној апотеци у Вршцу, за шта поседује и рачун. Међутим, извор „Новости“ близак истрази каже да је овај паор највероватније купљеној количини семена додао и своју лањску пшеницу, коју је несавесно третирао фураданом како би никла.

– Фитосанитарни инспектор је на њиви пронашао три различите врсте зрна, од којих је једна била премазана розе бојом, што је специфично за фурадан. Мало је вероватно да је такво семе купљено у апотеци, јер се тамо продају само строго контролисани производи – објашњава наш извор.

И начин на који су птице угибале указује да је реч о овом изразито смртоносном препарату. Становници Маргитског насеља, чија се имања налазе одмах крај затроване њиве, сведоче да су птице падале мртве само неколико секунди након што би кљуцнуле неколико зрна са површине земље.

– Од стотинак угинулих птица, највише је мојих голубова – каже Оливер Марковић, власник оближњег салаша, на ком држи око 200 коза, 200 кокошака, 150 голубова и 50 свиња. – Своје животиње сам сада заштитио, али птице и даље једу то затровано семе и падају по целом насељу. То је велики еколошки проблем, поготово што њихове лешеве једу и мачке и други предатори. Ситуација је озбиљна.

Мештани сада траже да надлежни Стојићу нареде да заоре спорну њиву, јер ће се, док се утврди да ли је посреди фурадан, број угинулих животиња само увећавати.

КЛОСТРИДИЈА

НА САЛАШУ Оливера Марковића угинуло је и осам коза, због чега се посумњало да је узрок смрти исти. Како нам је незванично речено у ветеринарској инспекцији, козе, ипак, нису отроване, већ су угинуле од клостридије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!