Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Скупља домаћа паприка и карфиол, од увозног лимуна и банана

0

Шокантно али у Врању килограм свеже паприке кошта од 130 до 150 динара за килограм, док се свежи карфиол продаје за 200 динара.

Истовремено килограм банана кошта 99 динара, а лимуна сто до 105.

Продавци поврћа у Врању немају објашњење зашто је цена поврћа које се користи за зимницу, а до сада је било нуђено по приступачним ценама, ове године поскупело за преко четрдесет процената.

– Нико не зна, како су банане из Јужне Африке, скупље од карфиола који расте у селима у околини Врања и за који треба платити невероватних двеста динара, што је два килограма банана, или тек килограм паприке, све лошијег квалитета – кажу за Данас, продавци на врањској Зеленој пијаци код аутобуске станице.

На пијацама и у продавницама свеже хране у Врању, али и суседним општинама Пчињског округа осећа се слабија понуда сезонског поврћа за зимницу, уз цене које су знатно више од прошлогодишњих.

Од произвођача, новинару Данаса, је потврђено да се ради „о лошој сезони“, „мањој понуди“, али и „ извозничким пословима моћних компанија“, као и о „ заразној болести која је и у пластаницима утицала на лошији квалитет поврћа“.

Истовремено свежа паприка „ајваруша“, као и остали програм поврћа за зимницу, и даље се може по знатно приступачнијим ценама набавити у Куманову у Македонији, које је од Врања удаљено четрдесетак километара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!