Прочитај ми чланак

ПРВИ ЧОВЕК НАТО-А СРБИМА: Бомбардовање ’99 због Милошевића

0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је стигао у тродневну посету Србији, први састанак је имао на Филолошком факултету у Београду са студентима скандинавских језика.

Студенти норвешког језика не пропуштају прилику за конверзацију. Нарочито када је ту вероватно најпознатији норвешки политичар. Када су они започели студије 2014. године, он је дошао на чело НАТО-а, а прве кораке је направио баш у Београду, преноси Радио телевизија Србије.

Каже да је живео у Београду као дете, а да је његова млађа сестра рођена у београдској Трауматолошкој болници.

„Сећам се да смо јели први сладолед на Калемегдану и живели у улици Косте Рацина. Сећам се и да смо певали дечју песму: ‘Ринге ринге раја, дош’о чика паја‘“, прича Столтенберг.

Током студија фокусирани су на норвешки језик, културу и књижевност – али, највише питања за госта, очекивано, о његовој функцији и догађајима из 1999. године. Иако их се већина сећа само из приче, наводи РТС.

Студенткиња Ирена Поповић наводи да је Столтенберг инсистирао на томе да је НАТО једна дефанзивна организација, која постоји не да би нападала или ширила моћ, већ да би одбранила или сачувала неко стање мира.

Јелена Војновић каже да је добила прилично добар одговор. „Да ли ми се мишљење променило, то баш не могу да кажем, али је он на симпатичан начин то изложио“, прича Војновићева.

Јована Милошевић наводи да је добила мало ближи увид у НАТО и то да Алијанса није нешто нужно лоше. „Међутим, нисам сигурна да ми је превише променило перспективу“, каже Милошевићева.

Столтенберг истиче да је свестан да многи људи у Србији и даље имају лоша сећања на бомбардовање, али да је нагласио да су то урадили како би заштитили цивиле и зауставили Милошевићев режим.

„Али, моја најважнија порука је да морамо да гледамо у будућност“, рекао је Столтенберг.

А будућност је сарадња, у оквирима опредељености Србије да буде војно неутрална. Током ове посете, у виду заједничке цивилне вежбе и састанака са највишим званичницима, где неће заобићи ни Србији најважнију тему.

Столтенберг је нагласио важност дијалога Београда и Приштине.

„Дијалог је потребан због превазилажења разлика и проналаска политичког решења. НАТО га подржава, не само политички, већ и зато што смо присутни на Косову у виду Кфора, чији је задатак очување сигурности. И даље ћемо бити ту да заштитимо све заједнице“, рекао је Столтенберг.

После у минут испланиране посете факултету, генерални секретар НАТО-а одступио је од правила – и попут већине студената, после предавања, прошетао Студентским парком.

Јенс Столтенберг стигао је раније данас на београдски Аеродром „Никола Тесла“, где га је дочекао министар одбране Александар Вулин.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!