Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ УТВРДИЛА ДНЕВНИ РЕД: Одбијени сви предлози опозиције

0

Утврђивање дневног реда почело је јуче, али је поподне прекинуто јер није било кворума за рад, односно довољног броја посланика у сали

Скупштина Србије утврдила је данас дневни ред прве седнице редовног јесењег заседања на којој ће се разматрати измене и допуне Закона о заштити животне средине и више међудржавних споразума. После редовне једночасовне паузе пред парламентом ће предложени закон и споразуме образлагати министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Фото: Србин.инфо

Посланици опет о слепим мишевима и птицама селицама: Данас нови покушај Скупштине да утврди дневни ред

Утврђивање дневног реда почело је јуче, али је поподне прекинуто јер није било кворума за рад, односно довољног броја посланика у сали. Утврђивање дневног реда се продужило јер је предложено око 170 тачака за његову допуну, које су посланици углавном усмено образлагали. То су били углавном опозициони предлози који су одбијени.

Одбијено је да се на дневни ред стави доношења декларације о заштити Срба у расејању и региону, резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, затим Предлог закона о заштити породица у Србији и о разрешењу посланице СРС Вјерице Радете са места потпредседнице парламента због изјаве о умрлој председници Удружења „Мајке Сребренице“, Хатиџи Мехмедовић.

Одбијено је и стављање на дневни ред предлога за формирање анкетних одбора да испитају изборне неправилности, пад војног хеликоптера када је погинуло седам особа, анкетног одбора који би испитао околности рушења објеката у Херцеговачкој улици у делу Београда, Савамали.

Један од одбијених предлога је био за формирање анкетног одбора који би уврдио шта се десило 31. маја 2017. године и због чега је дошло до напада на новинаре на дан полагања заклетве председника Србије Александра Вучића, што је тражила посланичка група Двери.

Лидер Двери Бошко Обрадовић питао је ко су анонимни „батинаши“ који су вршили тортуру и ометали рад новинара тог дана, да ли су легитимисани, да ли су против њих поднете пријаве и да ли су имали налагодавца.

– Невероватно је да ми практично већ више од годину дана немамо одговоре на питања ко су батинаши СНС, који се појављују на дан председничке заклетве, на локалним изборима широм Србије, у Савамали, на врху Копаоника са нелегалним објектима и изградњом, ко стоји иза тих батинаша – рекао је Обрадовић.

Он је казао да одговорно тврди да су „батинаши СНС водећи криминалци Србије и да у се том смислу не зна где се завршава СНС, а где почиње криминал“, а потом упитао „ко је Зеља и ко је Звонко Веселиновић“.

Предлоге за допуну дневног реда поднео је и посланик владајуће већине, Маријан Ристичевић који је измедју осталог за формирање анкетног одбора ради утврдјивања чињеница и околности посета Скупштини Србије екстремистичких организација и појединаца, и за формирање анкетног одбора за ненаменско трошење средстава додељених за предизборну кампању, у оквиру чега је критиковао Обрадовића.

Он је за Обрадовића рекао да има „пенџетирани образ“, да је „вакцинисан против срамоте“ и казао да је Обрадовић позвао представнике бугарске групе „Атака“ и са њима „пријатељски разговарао вероватно о томе како да им као (Драган) Ђиласова послуга, када дође на власт, уступи делове Србије све до Врања“.

Ристичевић је казао да се Обрадовић у Скупштини Србије сликао с хрватским политичарем Иваном Пернаром који се у Вуковару сликао с „усташама“ и који тврди да су Срби у Вуковару извршили геноцид.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић тражио је формирање анкетног одбора ради испитивања рушења објеката у Савамали 24. априла 2016. године. Он је подсетио да је председник Србије Александра Вучич потом изјавико да зна ко су „комплетни идиоти“ који су рушили, али да се ипак и даље не зна да ли су они саслушани и које је тужилаштво надлежно за тај случај.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!