Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У НОВОМ ПАЗАРУ: Исламска заједница порушила једну од најстаријих џамија

0

Комисија за културно-историјске споменике Новог Пазара оптужила је данас Исламску заједницу у Србији (ИЗуС) да је рушењем једне од најстаријих џамија у граду уништила аутентични објекат од непроцењиве вредности и симбол идентитета његових грађана.

ИЗуС је у априлу уклонила кров са намером да реконструише џамију у центру града, на самом улазу у Стару чаршију и у народу познату као Арап џамија, за шта, како у локалној самоуправи тврде, није ни тражила дозволу Завода за заштиту споменика.

Објекат који се у документима први пут помиње 1528. године, био је без крова неколико месеци, због чега су зидови двоспратне богомоље почели да се урушавају.

Данас су радници под надзором ИЗ уклонили цео објекат, осим минарета, које је током пролећа такође знатно оштећено ударом грома.

„Потпуно је неприхватљиво да се радови на овако вредном објекту обављају неадекватно и рушилачки. Уместо да се поступак обнове уради на стручан начин, узимајући у обзир аутентичност из архивске грађе и спроводећи адекватне мере рестаураторских захвата, џамија је бахато, уз помоћ тешке механизације срушена – без икаквог осећаја за традицију и њену симболику”, наводи се у саопштењу градске Комисије.

Локална самоуправа тврди да је одмах по отпочињању радова на џамији од Републичког завода за заштиту споменика тражила услове о мерама техничке заштите, који је 31. маја 2018. године донео Решење којим се забрањују радови на кровној конструкцији.

 

„Арап џамија, која је опстајала вековима, пркосећи свим недаћама и освајачима, нажалост више не постоји. Срушили су је они који мисле да историја овог града почиње и завршава се са њима”, саопштила је Комисија за културно-историјске споменике Новог Пазара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!