Прочитај ми чланак

КО ЈЕ ЗАПРАВО БИО ВАЛТЕР? Филм је сниман по човеку који је био трн у оку гестапоу

0

Филм Валтер брани Сарајево оставрио је невероватну популарност, а према неким информацијама, само у Кини гледан је више од 10 милијарди пута

За култни филм југословенске кинематографије „Валтер брани Сарајево“ знају сви, али није свима познато по коме је филм сниман, односно ко је био Влатер.

Наиме, први и прави Валтер био је мајор југословенске краљевске војске Жарко Тодоровић, против кога је Гестапо покренуо највећу контраобавештајну акцију на Балкану. Такође, највећа акција Гестапоа на Балкану током рата звала се Операција “Валтер“.

Жарко Тодоровић је рођен у Београду, а завршио је 51. класу Војне академије. Током 1941. оснива јаку мрежу београдских четничких илегалаца и постаје ноћна мора за Немце. У другој фази рата у Београду је било преко 5.000 четничких илегалаца.

Валтер је био један од руководилаца обавештајне службе равногорског покрета у почетној фази другог светског рата у окупираној Југославији и први командант устаничке команде у Београду. Припадао је групи официра која није прихватила капитулацију и прикључио се покрету Драже Михаиловића.

Валтер је постао први командант Команде Београда 17. маја 1941. године, а илегални рад Команде огледао се у стварању обавештајне службе, слању официра и подофицира на терен, убацивању људи на стратешки значајна места у државним службама и у апарат окупационе власти.

Валтерова обавештајна служба, која је радио везом слала информације Михаиловићу и Британцима, била је трн у оку окупационим властима.

Валтер је ухапшен 1943. године с великим бројем сарадника и одведен у Маутхаузен.

Преминуо је у Паризу, у дубокој старости, после 2000. године. Комунисти су потпуковника Тодоровића под лажним оптужбама прогласили за ратног злочинца.

Ипак, његова биографија искорићена је за снимање филма Валтер брани Сарајево, који је оставрио невероватну популарност, а према неким информацијама, само у Кини гледан је више од 10 милијарди пута.