Прочитај ми чланак

ОСВЕТА НАПРЕДЊАКА: СНС покушава да разбије локалне одборе ДСС-а

0

Одлука Председништва ДСС да изађе из 14 коалиција са СНС на локалу узбуркала је односе у овој странци, јер је део чланства, већ истог дана када је одлука саопштења, тражио њено преиспитивање, а други прелази у СНС.

У Демократској странци Србије пак ипак очекују да ће став Председништва бити поштован и најављују да ће према свакоме ко прекрши одлуке страначких органа следи поступак у складу са статутом.

Урош Пипер, медијски координатор ДСС, каже да је одлука о раскидању локалних коалиција прослеђена локалним одборима, те да се очекује њено поштовање.

– Нажалост, већ смо сведоци да медији којима управља СНС пласирају лажне вести, попут изјава бивших одборника и чланова ДСС да сада напуштају странку, иако су из ње изашли још 2016. Огромних притисака напредњака има, и биће их и даље према нашим одборницима на локалу, али ће честите и политички снажне личности умети томе да се супротставе – наводи он.

На питање хоће ли бити казни за непослушне, Пипер одговара да се свако уласком у политичку странку обавезује да ће поштовати статут странке и да ће бити поступака пред страначким органима за оне који делује у складу са одлукама.

У понедељак се огласио општински одбор ДСС у Пожеги (на слици изнад) и позвао Председништво да на наредној седници размотри одлуку и најавио да одлуку неће поштовати. У саопштењу се наглашава да ће у периоду пред нама Општински одбор ДСС у Пожеги „остати један од носилаца актуелне политике на нивоу локалне самоуправе и учествовати у вршењу власти на добробит свих грађана општине Пожега“. А челници ДСС из Златиборског округа су одлучили да иступе из те станке и да политички ангажман наставе у СНС.

Како преносе медији, председник Окружног одбора ДСС Златиборског округа Недељко Милосављевић и потпредседник Градског одбора ДСС Ужице и члан ГО ДСС Миодраг Петковић рекли су да су непријатно изненађени одлуком, а посебно наводе да не разумеју које су то промењене околности у погледу вођења косовске политике, имајући у виду напоре које државни врх улаже у одбрану националних интереса. „Ову, за нас неприхватљиву одлуку страначке централе, сматрамо као пролазни политички маневар ка сарадњи са екипом политичара који су окупљени у такозвани Савез за Србију, који је за нас неприхватљив.“

Програмски директор Цесида Бојан Клачар, којег смо питали да ли је исправна одлука ДСС имајући у виду њене последице и одлив чланства ка СНС, каже да ће последице ове одлуке зависити од стратешке одлуке ДСС којим путем ће кренути, да ли у Савез за Србију или изван њега.

– Уколико се одлуче за Савез, поделиће добру или лошу судбину тог савеза. Ако у наредних шест или седам месеци СЗС буде повећао свој рејтинг, све конститутивне чланице ће профитирати и обрнуто. Уколико се пак ДСС одлучи за самосталност, онда је пред њима неизвесна будућност јер и сада, упркос коалицијама са СНС, та странка кубури са проблемима, није у епицентру политичких дешавања, нема довољно новца нити инфраструктуре – наводи Клачар.

Њему објашњење да ДСС излази из коалиција са СНС због косовске политике не делује уверљиво и сматра да је то ипак отварање простора за улазак у СЗС.

Општине

Неке од општина у којима су ДСС и СНС у коалицији су Врачар, Вождовац и Гроцка у Београду, Косјерић, Бајина Башта, Чачак, Ужице, Медијана у Нишу, Рашка, Уб, Житиште.