Прочитај ми чланак

НЕКАДА БИЛИ „ПУНИ КО БРОД“ А САД У БЛОКАДИ: Ове три странке дугују 340 милиона

0

Уједињени региони Србије у блокади су због дуга од 182,4 динара и спадају међу највеће дужнике на политичкој сцени Србије. Ипак, нису једини који су до гуше у проблему. Рачуни су блокирани и Демократској странци и Либерално демократској партији и то због укупне суме од 156,5 милиона динара.

Шта су радили и како су се понашали према својим обавезама, можда најбоље описује пример ЛДП, странке Чедомира Јовановића, којој је сума због које је блокиран рачун странке за четири године порасла – више од 60 пута.

Наједноставније речено, они данас трпе последице свог недомаћинског, а неки би рекли и бахатог понашања док су били на власти или, попут ЛДП, били озбиљнији играчи на политичкој сцени Србије него што су то данас.

У реалности то изгледа тако да странке које су некада имале богате предизборне кампање, скупе ТВ спотове, које су изнајмљивале велике хале по Србији и пуниле их својим присталицама, сада кубуре са дуговима. Нема сумње, биће им потребне године да их се ратосиљају. Још горе, поједине, попут УРС-а, вероватно никада ни неће вратити новац својим повериоцима, будући да их више нема на политичкој сцени, иако званично постоје у Регистру политичких партија.

И док су се лидери Уједињених региона Србије, а нарочито Млађан Динкић, углавном одлично снашли након одласка са политичке сцене, за дугове те партије, углавном према ТВ станицама и ДИПОС-у, вероватно нико неће одговарати. Према подацима са сајта НБС, УРС-ов рачун је блокиран због дуга од 182,4 милиона динара или око 1,5 милиона евра.

Ти дугови у стварности могу да буду и већи од тог износа.

– Повериоци могу да наплате дуговања преко суда или извршитеља, ако су се обезбедили хипотекама или на неки други начин. С обзиром да УРС нема имовину, претпостављам да то овде није случај, тако да нема ни одакле да буду повучена средства. Председник странке би могао бити одговоран само у случају ако се докаже да је новац користио за личну корист. Претпостављам да је новац коришћен за партију, али да услуге нису плаћане – изјавио је за „Блиц“ Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

ДС за четири пута смањио дуг

Највећи проблем са дуговањима имале су демократе. Њима је рачун први пут био блокиран 2013. године и то за чак 335,4 милиона динара. Тај дуг је у међувремену смањен за четири пута и сада износи 82,4 милиона динара.

Проблем је био кредит који је та партија узела од Развојне банке Србије и за који у предвиђеном року није понудила средства обезбеђења.

Подигнута су два зајма за изборе 2012. године укупне вредности до 360 милиона динара – 260 милиона динара за парламентарне изборе и још 100 за кампању свог председничког кандидата Бориса Тадића, а због проблема са враћањем кредита функционери ДС ставили су под хипотеку и своје станове.

Ни три године касније ДС није вратио кредит Развојној банци Србије, па је запрећено пленидбом станова, да би на крају цео дуг откупио бивши председник те странке Драган Ђилас, који је стао у ред са осталим повериоцима.

Дуг ЛДП-а драматично порастао

Још већи проблем са дуговањима има Либерално демократска партија. Мада дугује мање од ДС, рачун те партије је у блокади због износа који је драматично порастао у односу на 2014. годину.

Како су тада објавили медији, странка Чедомир Јовановића била је у блокади 1,2 милиона динара, а сада је тој партији рачун блокиран због дуга од чак 74 милиона.

Како су медији писали пре две године, ЛДП је дуговао „Сава центру“ око три милиона динара за коришћење конгресних капацитета тог пословног центра за страначке састанке, изборне конвенције и слично. Пре две године суд у Београду је донео првостепено пресуду по којој странка Јовановића мора да врати тај новац.

Око 3,6 милиона динара ЛДП дуговао и граду Новом Саду и то за најам пословних простора, а крајем 2015. објављено је РТС води судски поступак против странке Чедомира Јовановића због дуга од 87 милиона динара. Та партија је и тада била у блокади.