Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ „СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ”: Списак свих који раде за Тачија и Харадинаја

0

Српски телеграф дошао је преко својих извора у Приштини до строго чуваног тајног документа који је видело тек неколико људи из самог врха лажне државе и њихових западних ментора.

Ради се о списку држава које подржавају Приштину, а уз то су побројана задужења сваке од њих. Тачно је наведено које ће земље притискати друге да промене ставове против чланства Косова у појединим међународним организацијама или о непризнавању лажне државе. Како наводи наш извор, као први задатак креатори списка поставили су притиске и лобирање за пријем у Интерпол.

БРУТАЛНЕ МЕТОДЕ

На листи су 24 земље које треба притискати на све могуће начине, углавном оне које нису признале Косово (само Египат и Словенија су признали лажну државу). С друге стране, међу оним државама које раде за Приштину су западне силе попут САД, Велике Британије, Француске, Аустрије, Канаде, Немачке, Италије… Ту си и Уједињени Арапски Емирати, Малта и још неке мање државе.

Ницовић: Биће и подмићивања, за које ће паре дати арапске земље

Тако у документу стоји да ће Француска, Малта и Аустрија вршити притиске на Алжир, Немачка и Аустрија задужене су за Јерменију, а САД, Велика Британија и Аустрија за Бахаме. Аустријанци треба да обраде и Словенију, Словачку, Ватикан, Бутан, Мексико… Већину држава притискаће по неколико земаља, тако да су за Јерменију задужени и Немци, и тако даље…

Како каже наш извор у Приштини, земље су биране по блискости са онима на које треба утицати, али и по могућности да неког изложе бруталном политичком и економском притиску.

– Јасно је, наравно, да иза овог списка у ствари стоје Вашингтон и Лондон јер Американци практично воде спољну политику Косова – објашњава наш саговорник.

Радун: Иза свега стоје Вашингтон и Лондон, остало су извршиоци радова

У пропратном тексту уз документ набрајају се и редовни састанци приштинских челника са земљама са списка. Тако, рецимо, стоји да је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли био на састанку са земљама Комонвелта у Лондону.

Политички аналитичар Бранко Радун напомиње да је несумњиво да наведене државе лобирају за Косово, пре свега Вашингтон и Лондон, док су остали, каже, извршиоци радова.

– Постоји и низ земаља које су из својих разлога против уласка Косова у међународне организације и то су државе код којих ми треба да лобирамо, пре свега код великих играча попут Русије јер они могу да утичу на одређен број држава. Често ми имамо утисак да ништа не можемо да урадимо, али није баш тако – истиче Радун за наш лист.

Јовановић: Ово захтева хитну реакцију с наше стране
РОЛЕКСИ И НАКИТ

И бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић сматра да морамо деловати одмах:

– Сваки сусрет са државницима земаља које су признале Косово треба да завршавамо напоменом да очекујемо од њих да ревидирају свој став. У супротном, нема даљег развоја односа.

Бивши начелник београдске полиције Марко Ницовић подсећа да, по статуту Интерпола, приликом гласања за нову чланицу гласају само они који су присутни у сали.

– Постоји план и да подмите неке да се не појаве у сали иако су дошли и намеравали да гласају против чланства Косова. Све те трошкове подмићивања покривају арапске земље, а златни ролекси и накит чекаће у хотелским собама оне који треба да одустану од појављивања – објашњава Ницовић.

Ако их приме, биће катастрофа

Марко Ницовић истиче да би улазак Косова у Интерпол, уколико до њега дође, био катастрофалан.

– Све озбиљне земље знају шта значи пријем Косова у Интерпол. То је мафијашка држава коју воде мафијаши – упозорава Ницовић.

ОБЈАШЊЕЊЕ СПИСКА

Прва колона: Да ли је држава признала Косово

Друга колона: С ког је континента

Трећа колона: Име државе

Четврта колона: Земље које треба да је притискају и лобирају

* WГ – Гренада

* УАЕ – Уједињени Арапски Емирати


Три фронта за притисак

Признање

Косово је признало око 100 земаља. Тачан број, судећи по изјавама Београда и Приштине, и даље је непознаница. Оно што брине челнике лажне државе и њихове менторе је што нових признања одавно нема, док су поједине државе повукле своје одлуке. Због тога, како тврде наши извори, донета је одлука да се притисак на земље са списка појача до крајњих граница.

Интерпол

Интерпол је једна од четири најважније организације у које Косово није успело да уђе иако од 2010. године то безуспешно покушава. Последњи пут њихов захтев скинут је са дневног реда крајем маја 2017. у Лиону. Интерпол има 192 чланице, а за пријем је потребна двотрећинска већина оних који су присутни у сали.

Унеско

Косово 2015. године није успело у покушају да се учлани у ову организацију, која се брине о светској културној баштини, јер су им недостајала три гласа. И прошле године имали су такву амбицију, међутим, морали су да одустану од кандидатуре кад су проценили да неће добити подршку. Следеће године имаће нову шансу, на нама је да то спречимо.

ДАЧИЋ – Само вас гледамо

Министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је да наша земља има сазнања о тајном документу из Приштине, који је Српски телеграф јуче ексклузивно објавио. Реч је о списку од 24 државе које треба на све начине притискати да промене ставове о независности Косова или чланству лажне државе у појединим међународним организацијама, као и листи земаља задужених да спроводе тај притисак.

Како смо објавили, земље које треба да врше притисак биране су по утицају и блискости са онима које треба дисциплиновати. На списку оних који раде за Приштину нашли су се тако Аустрија, САД, Немачка, Италија, Француска, Велика Британија… С друге стране, на мети су Јерменија, Алжир, Боливија, Египат, Јамајка, Мексико, Непал, Словачка, Тунис, Замбија…

Ђурић: Западне државе се руководе само својим интересима

ПАНИКА У ПРИШТИНИ

Све државе са списка, каже Дачић, упозорене су да воде рачуна шта раде (мисли се на оне које треба да притискају друге).

– Скренули смо пажњу свим земљама да то представља проблем у нашим односима и да пажљиво пратимо све – одговорио је Дачић кратко на питање нашег листа.

 

Ове амбасаде јуче нам нису одговориле

– Велика Британија
– Француска
– Немачка
– Италија
– Аустрија
– САД

Српски телеграф јуче је послао питање западним амбасадама држава чија су имена на списку.

 

Ни од једне нисмо добили одговор, а према незваничним сазнањима нашег листа, и код њих и у Приштини завладала је права паника због тога што је списак проваљен, с обзиром на то да су га у врху лажне државе чували као најстрожу тајну да би избегли компромитацију својих савезника.

Јоксимовићева: За мене овај документ није изненађење

Овим поводом одмах је реаговала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је поручила да документ Приштине није изненађење:

– Јасно је да ће земље које су признале независност Косова настојати да их прогурају у већину међународних организација, али ни то није баш тако једноставно јер је мултилатерални свет донео право једнаког гласа свих земаља, тако да ћемо видети како ће то изгледати.

ТЕШКА БОРБА

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истакао је да се западне државе руководе својим интересима, али да се и Србија руководи својим и уз земље које подржавају нашу позицију настоји да спречи јуриш Приштине на столицу у међународним организацијама.

– Предстоји нам тешка борба против пријема самопроглашене државе Косово у Интерпол, Унеско и друге организације, али Србија је до сада више пута доказала да је тој борби дорасла – нагласио је Ђурић.