Прочитај ми чланак

РАСПЛЕТ НА БАЛКАНУ: Да ли после договора Атине и Скопља расте притисак на БГ…

0

Питање које се намеће у јавности јесте да ли договор постигнут у комшилуку сада треба да се ископира и у "нашој кући" и да ли треба очекивати растући притисак на актере у дијалогу

Вест о томе да је постигнуто историјско решење спора између Грчке и Македоније одабиром новог имена – Република Северна Македонија, обишла је планету, а осим стога поново пажњу усмерила на конфликт који и даље тиња на Балкану између Београда и Приштине.

Питање које се намеће у јавности јесте да ли договор постигнут у комшилуку сада треба да се ископира и у „нашој кући“ и да ли треба очекивати растући притисак на актере у дијалогу.

Драган Ђукановић, професор Факултета политичких наука и потпредседник Центра за спољну политику за Телеграф.рс каже да ће међународна заједница после успешног решавања спора око имена Македоније, сада своју пажњу свакако усмерити на питање Косова.

– То је свакако неки распоред потеза који се очекује кад је у питању Западну Балкан. Очигледно је и постоје бројни показатељи да ће се убрзати процес нормализације односа између Београда и Приштине и зато треба очекивати већ крајем овог месеца да дође до нове фазе у финализацији дијалога. То подразумева и могући долазак до новог формата и можда више непосредних преговора, за разлику од овог што смо имали до сада. Мислим да ће доћи до те врсте промене у начину вођења дијалога и мислим да на неки начин можемо очекивати да ти преговори трају по неколико дана или да буду организовани на једном месту, да неће, као и до сада да се на један дан одлази у Брисел, па да се врате… – рекао је Ђукановић и додао да би нова фаза око питања Косова могла да се заврши до септембра, јер ће у октобру бити расписани избори у БиХ.

Новинар Јакша Шћекић сматра да ће Скопље и Атина имати велики проблем да реализују постигнути споразум, што је већ демонстрирао македонски председник Ђорђе Иванов који је напустио састанак после два минута са премијером Зораном Заевим, те да се тек очекује наставак „игре“.

– Видите и демонстрације у Грчкој, Ципрасов коалициони партнер није за то. Има још да се игра. Македонци ће, упркос тешкоћама с обе стране, завршити своје питање и видећете како ће бити стављена на брзи колосек за евроатлантске интеграције. А што се тиче притиска на Београд и Приштину, мислим да све интересује да не буде рата у региону, а да су нама оставили избор да ли хоћемо да замрзнемо конфликт или не. Косову одговара таква ситуација, јер Приштина нема поглавље 35 и њих само интересује визна либерализација и косовска војска, а ни једно од та два не зависе од односа са Београдом – објашњава Шћекић за наш портал и додаје да ЕУ само занима слобода људи, капитала и да поново не дође до ескалације насиља.

Како каже, европски званичници резонују на следећи начин: „ви у Србији ако хоћете да стојите и чекате, нема никаквог проблема. Што се нас тиче, ви хоћете у ЕУ, не јуримо ми вас. Хоћете за 5, 10, 50 година? Апсолутно ваш проблем!“.

– Приштина ће наставити да провоцира Србију да би је натерала да не учествује у преговору, тј. да замрзне конфликт – закључак је новинара Шћекића.