Прочитај ми чланак

НЕЋЕ ЈЕ УБИТИ: Крава Пенка победила законе Европске уније

0

Након што је због преласка границе била осуђена на смрт, живот јој је ипак сачуван

Пенки је претила „смртна казна“ због тога што је одлутала преко границе у Србију, а инспектори су страховали да је заражена болестима које би могле да угрозе друге животиње и становнике Европске уније.

Захваљујући међународној кампањи и петицији коју су потписале десетине хиљада људи, крава Пенка, коју је на смрт, односно еутаназију, осудила бугарска Агенција за безбедност хране, ипак ће остати у животу.

Пенки, чији је дом у бугарском граду Копиловци, претила је „смртна казна“ због тога што је одлутала преко границе у Србију, а инспектори су страховали да је тамо заражена болестима које би могле да угрозе друге животиње и становнике Европске уније.

Пенка, која иначе ускоро треба да се отели, успела је да прође две граничне контроле – збуњени цариници код Босилеграда нису ни пробали да је зауставе, па се тако нашла у Србији. Проблем је, међутим, настао када се после две недеље из Србије Пенка враћала у Бугарску.

Док је чекала пресуду, смештена је у карантин, у којем је и њеном власнику било забрањено да јој прилази. „Сад је тужна и плаче, а сузе нису уобичајене код крава. Тужна је јер је заробљена овде, а она је животиња и навикла је на слободу“, рекао је власник Иван Кирилов Харалампијев. Након тога, прича о Пенки дошла је до Европске комисије, а од самог почетка процене су биле да ће она победити систем пошто је током онлајн петиције за очување њеног живота, коју је покренуо Дејли мејл, прикупљено на десетине хиљада потписа. Међу оним који су потписали петицију био је и Пол Макартни. „Мислим да би било заиста дивно видети да не дође до извршења казне над овом трудном кравом. Она није урадила ништа лоше“, написао је бивши члан чувених Битлса на Фејсбуку и поделио линк за петицију.

Након тога, одлука Агенције за безбедност хране срећом ипак није спроведена. С обе стране границе сведоче да је Пенка изузетак једино по томе што се упутила на званични гранични прелаз, а иначе и дивље и домаће животиње кроз шуму редовно прелазе границу, далеко од очију администрације. Коначну одлуку о „помиловању“, након што су анализе крви показале да је крава здрава, потврдило је Министарство пољопривреде Бугарске, што је са одобравањем дочекано и у Европској комисији. „Претпостављам да сада очекујете неку шалу коју бих морао да импровизујем. Али у реду, рецимо: Живела крава Пенка, и то што је напустила Европску унију и вратила се у њу, то је у реду“, рекао је портпарол ЕК Маргаритис Шинас.