Прочитај ми чланак

У СРБИЈИ БИ МОГАО ДА НИКНЕ РУСКИ ПАТРИОТСКИ КАМП за децу

0

Како сазнајемо, постоји могућност, али и жеља појединаца да се у Србији отвори сличан омладинско-патриотски камп (попут групе Е.Н.О.Т. Корпус, чији чланови воде камп у Русији) у којем деца пролазе готово војну обуку, уче се дисциплини, тактици, руковању ватреним оружјем, јуришним пушкама, па чак и снајперима, али и ножевима…

Пројекат отварања кампа те врсте нашао се и пред нашим Министарством одбране, од ког је тражен неопходан новац – Жељко Вукелић, председник Удружења ветерана учесника у оружаним сукобима на просторима бивше Југославије, каже за “Блиц” да је идеја о прављењу кампа у Србији њихова, али да нису добили новац од Министарства. Из Министарства нису одговорили на наша питања о одговору удружењу, нити какав је њихов став о отварању оваквог кампа.

Вукелић каже да ће и ове године, крајем месеца, поново повести децу у Русију. На тај пут вероватно ће кренути њих десетак, за чији пут су обезбедили средства.

– То није војни камп, како су писали поједини медији, већ омладинско-патриотски. Ствари које се тамо уче су поучне и корисне за децу – каже Вукелић.

– Камп је фантастичан, ради се на духовности, вери, традицији, васпитању, учи се о православљу и љубави према домовини. Забавно је за децу и свих тридесетак полазника који су до сада били су одушевљени – каже Вукелић и додаје да и ове године иду деца ветерана, те да би их сигурно било више да су успели на нађу спонзора.

Кампова сличних овом има у многим земља, али је баш овај у близини Москве изазвао бројне контроверзе. Многи су проблем видели у томе да у кампу обуку врше људи који су прошли многа ратишта, те да су неки чланови били активни и током последњих сукоба у Украјини на проруској страни. Ипак, програми омладинско-патриотских кампова подржани су од руске владе, и то у оквиру четворогодишњег програма “Патриотско образовање грађана Руске Федерације”.

Вукелић остаје при томе да би они у удружењу и сами организовали такав камп у Србији да имају новца.

– Њихови инструктори су вољни да дођу и помогну, а за такав камп нису потребна превелика средства – додаје Вукелић.